Ezeket látta már?

Negyven felett nőgyógyásznál: már csak simán kikapnák a méhét?

mioma_endometriozis

A Női Egészségért Alapítvány munkáját segíti Polgár Tünde, a Feleségek luxuskivitelben sztárja. Felvállalta nőgyógyászati betegségét, a miómát, és megkezdi edukációs programját az alapítvánnyal.

Egy pillanatig sem bánja, hogy nézők százezrei előtt őszintén felvállalta gyógyíthatatlan nőgyógyászati betegségét. Polgár Tündét, a Feleségek luxuskivitelben szereplőjét tanácsokra, megerősítésre, megértésre éhező fiatal lányok, nők keresték meg a reality show második szériája óta. A 46 éves családanya szeretné, ha az egészségéért folytatott, több mint 16 éve tartó küzdelméből mások reményt meríthetnének, ezért a Női Egészségért Alapítvány felkérésére vállalta, hogy támogatja az endometriózisban, miómában és más, súlyos nőgyógyászati betegségben érintettek edukációját.

A nők keveset foglalkoznak magukkal

Polgár Tünde a VIASAT3 reality showjának harmadik epizódjában, Vivien és Dalma babaváró buliján beszélt először súlyos miómájáról. Őszintesége az első adástól az utolsóig előre tervezett, tudatos döntés volt. Mint fogalmazott, kizárólag azért vállalta a szereplést, hogy megmutassa, a jómód nem csak a féktelen pénzszórásról szól. Hosszú évek óta támogat nélkülöző gyerekeket, élelmiszerrel, játékokkal, tanszerekkel jótékonykodik, de saját példájából okulva kiemelt szívügyének tartja a női egészség védelmét is.

"Saját magamon és a környezetem nőtagjain is tapasztalom, hogy híján vagyunk az egészséges mértékű egocentrizmusnak, háttérbe szorítjuk saját szükségleteinket, igényeinket szeretteink érdekében. Így van ez az egészségünkkel kapcsolatban is. Csak akkor keressük fel az orvost, amikor a férjünkkel, a gyerekeinkkel, a nagymamával és a munkahelyi projekttel már minden rendben. És ez időnként életveszélyes" – mondta Polgár Tünde, aki a luxusfeleségeknek azt is elmesélte, hogy az amerikai orvosok méhe eltávolításában látták az egyetlen megoldást betegségére, amit ő nem vállalt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországon sem volt könnyű olyan szakembert találni, aki nem akart rögtön drasztikus beavatkozáshoz folyamodni.

Nehéz volt olyan orvost találni, aki nem akarta eltávolítani a méhét

"Volt olyan neves magánorvos, aki még az ajtóban kiosztott, hogy »Mit hisztizik, maga már elmúlt negyven éves, kapjuk ki a méhét!« " Sok megaláztatás ért, én viszont makacs természet vagyok, ezért addig mentem, míg nem találtam olyan orvost, aki igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a méhem megmentéséért."

Polgár Tünde, a Feleségek luxuskivitelben sztárja. Polgár Tünde, a Feleségek luxuskivitelben sztárja. Forrás: EgészségKalauz

A 46 éves családanya tabudöntésre tett kísérlete nem volt hiábavaló. Már a műsor alatt rengeteg levelet kapott tinédzser lányoktól, kétségbeesett nőktől, érintettektől, műtét előtt állóktól, és olyanoktól, akik a tünetek mögött egyelőre csak sejtik az egészségügyi problémát. A Feleségek luxuskivitelben szereplője azonban tisztában van saját korlátaival, a hozzá fordulóknak is elmondja, ő csak saját tapasztalatairól, élményeiről tud beszámolni, biztos gyógymód sajnos nincs a tarsolyában. Nagyon megörült tehát, amikor a Női Egészségért Alapítvány, akik elsősorban endometriózissal kapcsolatos edukációval és az érintettek támogatásával foglalkoznak, egy esetleges együttműködés reményében felvették vele a kapcsolatot.

Beszéljünk nyíltan a problémáról!

"Úgy érzem, Tündével az első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös hangot, hisz a minket érintő betegségek - az endometriózis és a mióma - közös vonásai miatt fél szavakból is értettük egymást. Szinte ugyanazokkal problémákkal és nehézségekkel szembesültünk a diagnosztizálás előtt és azt követően is. Tünde nyíltsága és nyitottsága a női betegségekre történő figyelemfelhívással kapcsolatban példaértékű lehet, hiszen az ismertségét arra használja fel, hogy segítsen a fiatal nőknek, hogy nekik már ne kelljen, vagy legalábbis ne egyedül kelljen végigmenni ezen az úton" – mondta Salamon Adrienn, az alapítány elnöke.

5 dolog, amit sose titkoljunk el a nőgyógyász elől - kattintson tovább a részletekért!

Az endometriózis és mióma két különböző nőgyógyászati betegség, de több közöttük a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk, kezdve a nehézkes diagnosztizálással vagy félrediagnosztizálással, a hormonkezelés lehetőségén és veszélyein át, a műtétek, vagy akár a meddőség kérdéséig. Mind-mind olyan tabutémák, amelyekről megelőzés és tájékoztatás címén most szinte egyáltalán nem beszélünk – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Polgár Tünde gondolkodás nélkül elvállalta a megtisztelő feladatot, a jövőben pedig személyes jelenlétével támogatja a Női Egészségért Alapítvány ősszel induló fiatal lányokat, nőket célzó edukációs programját.

Endometriózis: így deríthető ki - nézze meg a videónkat!

Forrás: EgészségKalauz