Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hogyan hat a baba fejlődésére egy hüvelyfertőzés? A nőgyógyász válaszol

Terhesség alatt jelentkező hüvelyfertőzés a babára is hatással lehet

Egy terhesség során jelentkező hüvelyfertőzés komolyabb következményekkel is járhat. A tünetekről, kezelésekről és szövődményekről Dr. Bartha Tünde nőgyógyászt kérdeztük.

A várandósság ideje alatt a kismamáknak fokozottan kell figyelniük testük jelzéseire, és nagyon körültekintően kell kezelniük az adott problémát, hiszen a baba épsége, megfelelő fejlődése az elsődleges szempont. Babaváráskor éppen ezért az sem mindegy, hogyan kezelünk például egy egyszerűnek tűnő hüvelyfertőzést.

Mi válthat ki hüvelyfertőzést várandósság idején?

Terhesség alatt a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje általában megemelkedik. Ehhez társul még a terhességi hormon (béta HCG) megjelenése, és emelkedése. Ezt nemcsak érzelmi, de testi szinten is megérezhetjük: változások történnek a bőrünk állapotában, a keringési rendszerünk és a beleink működésében. Hasonlóképpen változik a hüvely normál flórája is. Ennek hatására az arra érzékeny pácienseknél kialakulhat hüvelygyulladás, változatos panaszokkal” – mondta Dr. Bartha Tünde nőgyógyász.

A doktornő elmagyarázta, hogy egy hormonális változás a hüvely pH-jának megváltozását idézi elő. Ekkor a hüvelyben normálisan is jelenlévő kórokozók egyensúlya megborul, és akár gombás, akár bakteriális irányba tolódik el, az panaszokat okoz. Tehát egy belső változásról van szó inkább – bár ahogy a szakértő hozzátette, a terhesség első harmadában az emelkedő hormonszinteknek köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a kívülről jövő fertőzésekre is. „A terhesség utolsó harmada szintén kiemelten fontos időszak: változik az anatómia, kissé tágultabbá válik a hüvely, ez is fogékonyabbá teszi a terhes nőket a fertőzésekkel szemben” – tette hozzá.

A két leggyakoribb

A nőgyógyász a két leggyakoribb női intim fertőzést, a hüvelygombát és a bakteriális vaginózist emelte ki, hangsúlyozva, hogy mindkettő kiújulhat, visszatérhet. Ha a Candida gomba mennyisége növekszik meg, akkor kialakul a hüvelygomba, amire leginkább túrós csapadékot képező hüvelyváladék, valamint a szeméremajkak duzzanata jellemző, és kifejezett viszkető érzéssel társul. Gyakran a hüvelyből érkező váladék felmarja a szeméremtestet, berepedéseket okozva azon.

A másik típusra, a bakteriális vaginózisra inkább a kellemetlen halszagú, szürkés-fehér hüvelyváladék jellemző, melyet égő-maró érzés kísér. A panaszok menstruáció után, valamint együttléteket követően jellemzően visszatérnek. A bakteriális vaginózis szokott még alhasi tompa, bizonytalan fájdalmat is okozni.

Dr. Bartha Tünde azt is elmondta, hogy a hüvelyfertőzés nem egy nemi úton terjedő betegség, ugyanakkor az együttléteket érdemes a gyógyulás idejéig szüneteltetni. „A gyulladt hüvelynyálkahártya nagyon sérülékeny, érzékeny. Olyan pici mikrosérülések keletkezhetnek rajta, amin keresztül tápanyagban dús szövetközti folyadék juthat a hüvelybe, ami pontosan azokat a kórokozókat táplálja, amit mi nem szeretnénk. A terhesség végén az ondóváladékban lévő prosztaglandinok akár érlelhetik is a méhszájat. Bár ezt klinikai tanulmányok nem támasztották alá, azért az óvszer használata is szóba jöhet” – magyarázta a doktornő.

Milyen következményei lehetnek egy intim fertőzésnek a babára nézve?

Kiderült, hogy bár a hüvelygomba jobban benne él a köztudatban, mégis a bakteriális vaginózis az elterjedtebb, és ez is okozhat később szövődményeket. Terhesség idején pedig nemcsak az anyát, de a magzat épségét, egészséges fejlődését is veszélyeztetheti egy elhanyagolt hüvelyfertőzés.

Ha a baktériumok száma növekszik meg jelentősen, akkor alakul ki a bakteriális vaginózis, amit ha nem kezelünk megfelelően, akkor akár vetéléshez, vagy a terhesség későbbi szakaszában koraszüléshez is vezethet

– hangsúlyozta Dr. Bartha Tünde.

Hozzátette, hogy egy kezeletlen hüvelyfertőzés aztán a baba születésénél is károkat okozhat. „A spontán hüvelyi szülés során a hüvelyben lévő baktériumok bejutnak a magzat tápcsatornájába, így nagyon fontos annak megfelelő kiegyensúlyozott összetétele. Bizonyos baktériumok (pl. B-csoportú Streptococcusok) légzési nehezítettséget okozhatnak a picinek a megszületést követően, ezért ezekre célzott szűrés történik a terhesség végén.

Dr. Bartha Tünde nőgyógyász tanácsai kismamáknak:

  • Alapszabály, hogy lehetőleg jussunk el orvoshoz. Ez leginkább akkor igaz, ha először találkozunk ilyen panasszal, vagy gyakran visszatérő tünetekről van szó. A megfelelő terápia beállításakor meg tudjuk beszélni az orvossal a hüvely normál flóra visszaépítését is a következő, hasonló gyulladás kivédése érdekében.
  • Szedjünk prebiotikumot, amely a hüvely normál flóráját adó Laktobacillusokat táplálja a tejsav és glikogén tartalma révén.
  • Ha a kevés Laktobacillus flóra miatt alakulnak ki a panaszok, érdemes azt visszapótolni, erre valók a probiotikumok.
  • Érdemes elkerülni a jódos hüvelytablettákat, a hüvelyöblítést úgy általában. 
  • Kerüljük a finomított szénhidrátot tartalmazó, magas cukortartalmú ételeket. Helyette inkább fogyasszunk sok értékes tápanyagot, így magas vitamin-, rost- és ásványi anyag-tartalmú zöldségek, gyümölcsök formájában.
  • Sporttevékenység után cseréljük száraz fehérneműre a meglévőt, hogy ne segítsük a párás környezettel a kórokozók szaporodását.
  • Ha nem megfelelően kezelt bakteriális vaginózisa van a páciensnek, a szexuális aktivitás fokozhatja azt, így az együttléteket a gyógyulásig lehetőleg kerüljük, vagy legalábbis használjunk óvszert.
  • Nagyon fontos, hogy megfelelő készítményeket alkalmazzunk, hiszen a hüvelyben egy nagyon kényes egyensúly van, annak megborulása esetén jobban ki lesz téve a későbbiekben is fertőzéseknek. 

A megjelenést támogatta a www.intimfertozes.hu

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához