Ezeket látta már?

Hirdetés

Ön tudja, mi mindent rejt a „titkos” női patika? (x)

Depositphotos 31061801 l-2015 2

Sokan tartanak otthon házi patikát, a legfontosabb gyógyszerekkel és kötszerekkel, amelyekhez bármelyik családtag hozzáférhet. Csakhogy létezik emellett egy külön „női” patika is, olyan dolgokkal, amelyeket kizárólag a család nőtagjai használnak.

A titkos női patika

Diszkrét kis doboz a fürdőszobapolcon, vagy a szekrény kevésbé elérhető zugában. Egy titkos rekesz, amely „intim” dolgokat rejt: csupa olyasmit, amelyet a nők szoktak használni. Tampon, intim betét, tisztasági betét, esetleg menstruációs kehely található benne. Mindezek mellett pedig – nagyon helyesen! – egyre általánosabb, hogy a tikos női patikában helyet kap valamely hüvelyflóra-regeneráló készítmény is, amilyen például a Vitagyn C tejsavas hüvelykrém.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: EgészségKalauz

A nők féltve óvott testrésze: a hüvely

Valójában nem a hüvely, hanem a hüvelyi természetes savas pH az, amelyet a nőknek minden körülmények között védelmezniük kell. A savas közeg ugyanis akadályozza a kórokozók elszaporodását, így ha sikerül fenntartanunk a hüvelyi pH-t, azaz nem borítjuk fel ezt a kényes egyensúlyt, azzal a gyakran emlegetett és sokak által rettegett bakteriális hüvelyfertőzés kialakulását is megelőzhetjük. A savas kémhatás megőrzéséhez alapvetően a hüvelyflóra hasznos tejsavbaktériumait, a Lactobaillusokat kell „jól tartanunk”, amelyhez a Vitagyn C tejsavas hüvelykrém hasznos segítség lehet.

Kettős védelem nőknek

A Vitagyn C tejsavas hüvelykrém képes megóvni a hüvelyi pH-t. Kettős védelmet biztosít: tejsavtartalma optimális a hüvelyflóra savasságának megóvására, illetve helyreállítására, ami egyrészt elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését, másrészt gátolja a kórokozók megtapadását és szaporodását a hüvelyben.

A legújabb kutatások szerint a nők Lactobacillus-flórája korántsem egységes, emiatt egyre inkább terjed az a vélemény, hogy talán szerencsésebb a saját tejsavbaktériumaink növekedését elősegítenünk ahelyett, hogy kívülről juttatnánk „idegen” tejsavbaktériumokat a hüvelybe. A Vitagyn C tejsavas hüvelykrém – ellentétben számos egyéb hüvelyflóra-regenerálóval – nem tartalmaz Lactobacillust. Tartalmaz azonban úgynevezett prebiotikumot, amely a saját tejsavbaktérium-flóra szaporodását hivatott támogatni. A krém mellé csomagolt applikátorok segítségével a készítmény higiénikusan adagolható. A patikában recept nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém terhesség és szoptatás ideje alatt is biztonsággal használható, bár ezen esetekben a kismamák mindenképpen egyeztessenek a kezelésről a nőgyógyászukkal. A Vitagyn C nemcsak a hüvelyi pH megóvására javasolt, hanem az esetleg már kialakult bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére is alkalmas.

Miről lehet felismerni a bakteriális hüvelyfertőzést?

A bakteriális hüvelyfertőzés (vaginózis) viszonylag egyszerűen azonosítható jellegzetes tünetéről, az áttetsző vagy szürkésfehér színű, bőséges és híg hüvelyfolyásról, amelynek kellemetlen, leginkább a halra emlékeztető szaga van. Ez a probléma általában olyankor alakul ki, amikor a tejsavtermelő Lactobacillusok száma valamiért megcsappan, és ettől megváltozik a hüvelyi savas pH. A bakteriális vaginózis gyakran alakul ki például egyéb betegség miatt elrendelt antibiotikum-kúra után, mivel a szedett gyógyszer nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a hüvelyflóra hasznos Lactobacillus-állományát is megtizedelheti. Éppen ezért érdemes az antibiotikum-szedés idején Vitagyn C hüvelykrémet is használni, megelőzendő a későbbi nőgyógyászati problémák kialakulását. Hormonális okokból is eltolódhat a hüvelyi pH, ezért terhesség, szoptatás vagy a klimax idején a nők gyakran szembesülhetnek a bakteriális vaginózissal, és egyeseknél a fogamzásgátló tabletta szedése, másoknál a gumióvszer használata ugyancsak fokozhatja a fertőzésre való hajlamot. 

Ön tudja, mi mindent rejt a „titkos” női patika?  (x)
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához