Ezeket látta már?

PCOS - a rettegett kór

Rebecca Atkinson színésznő, a brit Channel 4 csatornán futó "Shameless" című sorozat sztárja különös betegségben szenved. 23 éves korában furcsa kelések jelentek meg az arcán, amik ráadásul fájdalmat is okoztak. Mikor orvoshoz fordult, először aknéval próbálták kezelni, hosszas vizsgálatok során azonban kiderült, hogy PCO-szindrómája van.

A PCO-szindróma, vagy PCOS (policisztás ovárium-szindróma) egy hormonális betegség, amely a nők tíz százalékát érinti, és a meddőség egyik fő oka. "A betegség lényege, hogy a petefészek túl sok tesztoszteront termel." – avat be minket a részletekbe Adam Balen, a Leeds Egyetem professzora. Mivel a PCO-szindrómában szenvedő nők általában nem, vagy nagyon rendszertelenül ovulálnak, háromnegyedüknek menstruációs és meddőségi gondjaik is vannak.

PCOS - a rettegett kór

A betegség genetikus eredetű, de a kutatók újabban az inzulinnal kötik össze, vagyis azzal a hormonnal, amely segít felszívni a cukrot a véráramból. Sok nőnek, aki PCO-szindrómás, túl sok inzulin van a vérében, mivel a szervezetük nem megfelelő módon használja fel azt. Ezért aztán a táplálék nagyobb részét zsírként raktározzák el, ami miatt a betegek nagyjából fele túlsúlyos. A hibás inzulin-felhasználás másik következménye, hogy férfihormonok termelődnek a szervezetben.

"Csak azután diagnosztizáljuk valakinél ezt a betegséget, ha az alábbi tünetekből többet is találunk nála: zavar a menstruációs ciklusban, férfihormon-termelődés, túl sok szőrzet, akne, a vér magas tesztoszteron-szintje. Ezután a petefészekről készített ultrahangos felvétellel tudjuk végleg megerősíteni a diagnózist" – fejtette ki Balen professzor.

Rachel Hawkes, a PCOS-társaság elnöke hozzátette: "Mivel számos férfias tünetet okoz a betegség, a legtöbb nőt érzékenyen érinti az önbecsülésében. Sokan szégyellnek elmenni otthonról, vagy rohannak megborotválkozni, mielőtt a férjük felébredne. Van, akiben még öngyilkossági gondolatok is támadnak."

A betegségre nincs gyógymód, a kezelések pedig nagyban függnek a tünetek súlyosságától. Mindenképpen tanácsos lefogyni, mivel akkor csökken az inzulin-szint. Az orvosok alacsony glikémiás indexű diétát javasolnak. Rebecca Atkinson számára jelenleg az okozza a legnagyobb félelmet betegségével kapcsolatban, hogy vajon lehet-e majd valaha gyereke.

lásd PCOS témában is!

Forrás: Medipress