Ezeket látta már?

PCOS: akár szívinfarktust is okozhat! Ezt teheti PCOS ellen

pcos, szívbetegség, szív, szívprobléma

Hogyan függ össze a PCOS és a szívinfarktus? Nőgyógyász válaszol.

A PCOS a leggyakoribb endokrin betegsége a reproduktív korú nőknek. Mivel gyakori, így sokat foglalkozunk vele, és mivel sokszor kerül elő a téma, lassan érdektelenné is válik. Ennek azonban óriási veszélyei vannak, mivel a PCOS nem pusztán a családalapítási tervekbe szól bele. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Szívinfarktus és PCOS

Tudjuk, hogy ez a leggyakoribb endokrin betegség, tudjuk, hogy megnöveli az elhízás esélyét, és azt is tudjuk, hogy a szőrnövekedést is fokozza. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron túltermelésével jár együtt, ezen keresztül pedig megnehezíti a tüszőrepedést, így pedig jelentősen rontja a családalapítási esélyeket is. Annyira sokszor hallottuk ezeket a téziseket, hogy lassan már oda sem figyelünk rájuk. Hiszen a PCOS-el is együtt lehet élni...

Egy darabig legalábbis. Egy 2021-es tanulmány mely a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism számában jelent meg, bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan is, hogy a PCOS-ben szenvedő nők körében gyakoribbak és előbb jelentkeznek a kardiovaszkuláris problémák is. Ezek lehetnek ischémiák, de akár a szívinfarktus is ide sorolható, sőt, ezek jelentkezése is előbb történik, ismétlődésükre is nagyobb esély mutatkozik.

PCOS és ellenszerei

Sajnos ma már tudjuk azt is, hogy a PCOS mellett teherbe eső nők a kislányuknak is átadják ezt a betegséget. A kialakulásában jelentős szerepet játszik az életmód, illetve pontosabban az annak következtében kialakuló tápanyaghiányos állapotok.

- mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Hiába a kiegyensúlyozott étkezés, a mozgással sok nő hadilábon áll. Emellett pedig a rohanó életmód, az állandó stressz és az élelmiszerek beltartalmának csökkenése is hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg a világon minden negyedik ember, azaz több, mint 2 milliárd fő küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal.

A megoldás a tápanyagok megfelelő pótlása. De mit jelent a megfelelő, elvégre sem a PCOS “legyőzése”, sem pedig egy várandósság kialakulása, pláne a kihordása nem egyszerű feladat. A tápanyagpótlásnak azonban vannak egyszerű szabályai, amiket betartva nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Vitaminpótlás

A kiválasztott vitaminkészítmény, melyet a tápanyagpótláshoz használunk mindenképpen nők számára kialakított legyen, hiszen a tápanyagszükséglete eltér a szebbik nemnek a férfiakétól. Másrészt fontos a komplexitás, illetve a szerves kötésű (-citrátok, -glükonátok) anyagok. Mindkettő a hasznosulást javítja kiemelkedően.

Ha pedig a cél a családalapítás, akkor azzal a ténnyel is számoljunk, hogy a trimesztereknek nem azonosak a tápanyagigényei. A felkészülési időszak és az első trimeszter, a második trimeszter, a harmadik fejlődési szakasz és a szoptatás más és más arányban igénylik a tápanyagokat. A legjobb eredmény érdekében a várandósság támogatására kiválasztott készítménynek a fentiek mellett tehát megfelelő tagoltsággal is rendelkeznie kell.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

PCOS-re gyanakszik? Ezeket a nőgyógyászati vizsgálatokat végeztesse el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

PCOS

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához