Ezeket látta már?

PCOS-re gyanakszik? Ezeket a nőgyógyászati vizsgálatokat végeztesse el!

PCOS

A termékeny korban lévő nők közel 20 százalékát érinti a PCOS, de sajnos nem mindenki kapja meg időben a kezelést, mert csak későn diagnosztizálják a tünetegyüttest,

A nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat azért fontos PCOS tünetegyüttes gyanúja esetében, mert a pontos diagnózis birtokában elindulhat a komplex kezelés, együttműködve az endokrinológussal és a diabetológussal. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Komplex kivizsgálást igényel a PCOS

A PCOS-t gyakran keverik a PCO-val, ami a petefészek morfológiai eltérése, annak policisztás megjelenése. A PCOS tünetegyüttes (policisztás ovárium szindróma) hátterében hormonális zavar áll: az androgén hormonok szintje megnő, sőt, akár túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben. Emiatt zavart szenved a menstruációs ciklus. Ennek következtében apró ciszták keletkeznek a petefészkekben, amelyeket ultrahanggal lehet kideríteni – tudtuk meg a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászától.

A tünetegyüttes megállapításához a Rotterdami Konszenzus 3 kritériumából legalább 2-nek meg kell felelni:

  • A petefészkek poliszcisztás megjelenése (PCO)
  • Rendszertelen, kimaradó menstruáció
  • A tesztoszteron túltermelődése (a mellékvesében, valamint kis mennyiségben a petefészkekben is megtalálható).

Milyen vizsgálatokkal deríthető fel a PCOS?

Amint látható, szerteágazó tünetekről, panaszokról van szó, így a kivizsgálás is komplex! A cisztás megjelenést ultrahanggal derítik ki, a nőgyógyász hüvelyi ultrahang vizsgálatot kérhet, ezt a ciklus elején szükséges elvégezni. A hormonvizsgálattal nemcsak a női és férfi nemi hormonokat, hanem a prolaktin-szintet (PRL – a terhesség idején és a szülés után a legmagasabb), valamint a pajzsmirigy funkciót is meg kell nézni. Ezek mellett szükséges vércukorterhelés, inzulinszint meghatározással, kizárva a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát (IR). A szindrómában szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendő adiponektin hormont, így ennek a szintjét is megmérik.

A sikeres kezelés kulcsa

Dr. Hetényi Gábor elmondta: a PCOS megfelelő odafigyeléssel és kivizsgálással a fenti vizsgálatokkal megállapítható, így a komplex kezelést is időben el lehet kezdeni, folyamatos nőgyógyászati kontroll mellett.

A teherbeesés sikeressége érdekében fontos a nőgyógyász, az endokrinológus és dietetikus együttműködése, körültekintő szaktudása, illetve a leendő anyuka hozzáállása! Nőgyógyászati Központ

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

PCOS: ez az a 4 ok, amiért túlsúlyt okoz

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#PCOS

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához