Ezeket látta már?

Így csillapítható a petefészek eredetű, szúró fájdalom 5 lépésben

petefészek, ciszta, petefészek ciszta, fájdalom, ovuláció

A petefészek-fájdalom gyakori állapot a nőknél, sőt, sokuknál rendszeresen jelentkezik a menstruációs ciklus részeként. Mikor az ovuláció során a petesejt kiszabadul a petefészekből, az szúró, úgynevezett középidős fájdalmat okozhat a petefészekben.

Egyes esetekben a petefészek-fájdalom petefészek cisztára utalhat, mely azonban sokkal intenzívebb, mint a középidős fájdalom. A legtöbb petefészek ciszta magától elmúlik, ám előfordulhat, hogy mégsem. A nőgyógyász segíthet meghatározni az okát, illetve, hogy milyen lépéseket kell tennie.

1. lépés

Menjen el nőgyógyászához, aki javasolja a kismedencei szervek, beleértve a petefészkek ultrahangos vizsgálatát! Az ultrahang segítségével a nőgyógyász megállapíthatja, hogy van-e petefészek cisztája, illetve az milyen típusú.

2. lépés

Várjon 1-2 hónapig, hogy a fájdalom elmúljon, ha az ultrahangos vizsgálat szerint funkcionális petefészek cisztája van, mely a normális peteérési folyamat egy mellékterméke. Az ilyen típusú ciszták nem veszélyesek, és általában maguktól ciklusfüggően elmúlnak. A legtöbb funkcionális ciszta a menstruációs ciklus során felszívódik. Ha a nőgyógyász is ezt a megközelítést javasolja, valószínűleg egy kontroll ultrahang időpontot rendelhet el egy későbbi időpontra, hogy ellenőrizze, tényleg felszívódott-e a ciszta.

3. lépés

A petefészek ciszta vagy a teljes petefészek műtéti úton történő eltávolítása csak súlyos esetben szükséges. Ezt akkor ajánlhatják, ha a ciszta nem kapcsolódik az ovulációhoz, így magától nem múlik el, vagy ha több menstruációs cikluson át is fennáll, vagy ha nyomást gyakorol a petefészekre és elvágja a vérellátást.

4. lépés

Szedjen fogamzásgátló tablettát, ha visszatérő petefészek fájdalomtól szenved. A fogamzásgátló tabletta elnyomja az ovulációt, korlátozva a petefészek tevékenységét, mely a leggyakoribb oka a petefészek fájdalomnak.

5. lépés

Használjon vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, mint például ibuprofent vagy paracetamolt, esetleg vényköteles fájdalomcsillapítót a petefészek fájdalom kezelésére!

A petefészekciszta főbb tünetei

A petefészekciszta legtöbbször tünetmentes. Általában csak akkor okoz tüneteket, ha megreped, megcsavarodik, vagy mérete miatt gátolja a petefészek vérellátását. Az alábbi tünetek utalhatnak petefészekcisztára:

  • kismedencei fájdalom,
  • fájdalom a intim együttlét alatt,
  • vizeletürítési problémák,
  • gyakori vizelési inger,
  • erős menstruációs vérzés, rendellenes vérzés vagy az átlagosnál enyhébb vérzés,
  • előredomborodó, megnagyobbodott has,
  • kis mennyiségű étkezés után teltségérzet,
  • meddőség.

Néha a petefészekciszták megrepedhetnek, és súlyos vérzést okozhatnak, vagy megcsavarodhatnak, ezzel károsítva a petefészek vérellátását. Ezt kísérheti kismedencei fájdalom, láz, hányás, súlyos hasi fájdalom, ájulás.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az előbb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, javasolt mielőbb felkeresnie nőgyógyász szakorvost.

Hirtelen jelentkező, erős kismedencei fájdalom esetén, illetve a hozzá társuló egyéb tünetekkel azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Petefészekciszta: innen tudni, hogy jó-, vagy rosszindulatú

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

petefészekciszta

Forrás: livestrong.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához