Mindenki ezt nézi most!

Petevezeték tágulat: erős alhasi fájdalom jelzi

alhas, petevezeték, petefészek, fájdalom, ovuláció

Az alhasi fájdalmak igen sok problémát jelezhetnek, ám a nőknél gyakran nőgyógyászati gondra hívják fel a figyelmet.

Amennyiben főleg a has oldalára koncentrálódik a fájdalom, úgy meglehet, hogy petevezeték(ek) tágulata okozza a panaszt. A kórképről és kezeléséről dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászát kérdeztük.

Petevezeték tágulat az erős hasi fájdalom hátterében

A petevezetékek a petefészkeket kötik össze a méhünkkel. Ovuláció során ezen keresztül halad a petesejt a méh ürege felé. A petevezetőket érintő leggyakoribb zavar a vezető(k) elzáródása, illetve azok tágulata (hydrosalpinx), amit a petevezetők krónikus gyulladása okoz. Ez utóbbi esetben a petevezetékben folyadék halmozódik fel, mely lényegében gyulladásos izzadmány, így az kitágul. Erre nagyfokú fájdalom hívja fel a figyelmet, ám olykor van, hogy tünetszegény az állapot. Az akut gyulladás következtében a petevezeték elzáródhat, így van, hogy meddőségi kivizsgálás részeként derül fény a problémára. A diagnosztikájában nagy szerepe van a hüvelyi, hasi ultrahangnak, valamint a sonohisterografia-nak, illetve a laparoszkópiának mivel ekkor jól látható a kitágult petevezető.

A petev okai ezeték tágulat lehetséges okai

Hogyan kezelhető?

A gyulladás és az elszaporodott kórokozók miatt első körben antibiotikumos terápia indokolt, illetve endometriózis fennállása esetén annak terápiája.

Jó esetben ennyi elegendő is a gyógyuláshoz, ám gyakoribb, amikor laparoszkópiás műtétre kerül sor, melynek során eltávolításra kerül az érintett petevezeték

- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza.

Amennyiben ez mindkét petevezetéket érinti, úgy családalapításkor csakis IVF, azaz lombik eljárás jöhet számításba. Ha petevezető elzáródás tapasztalható, úgy HYCOSY/ HSG-re (a petevezeték kontrasztanyaggal történő átmosására) van szükség, ugyanis ekkor leggyakrabban megnyílik a csatorna, de az is előfordulhat, hogy nem.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: EgészségKalauz