Mindenki ezt nézi most!

Pszichológia és inkontinencia: van összefüggés

2008.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

Amerikai kutatók a vizelettartási problémák és az idült megbetegedések, pszichológiai problémák, valamint az alapvető fizikai teljesítmény közti összefüggést vizsgálva megállapították, hogy a vizelettartási nehézségekkel élő nők között sokan nehezen boldogulnak a kínos betegség elfogadásával, feldolgozásával – jelent meg az International Urogynecology Journal-ban.

A szakirodalom alapján a nők körében 30-55 százalék a vizelettartási gondok előfordulásának gyakorisága. A kérdés mindegyik korosztályt érinti, ám a kor előrehaladtával az állapot kialakulásának veszélye egyre nagyobb. A vizelettartás nehézségével nem csak fizikailag kell megküzdeni. A problémából a mindennapokban számos kínos helyzet, kellemetlen szituáció adódhat, melyek elkerülése érdekében a nők inkább hajlamosak a társadalmi elszigetelődésre. A vizeletinkontinenciával összefüggő betegségek és egyéb tényezők felderítése elengedhetetlen a megelőzés és a kezelés érdekében.

Margaret G. Jamison (Duke Egyetem Orvosi Központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Klinikai és Epidemiológiai Kutatási Részleg, Durham) és munkatársai telefonos interjú segítségével összesen 1520 nőt kérdeztek meg arról, hogy van-e problémája a vizeletürítéssel, szenved-e valamilyen krónikus betegségben (pl. magas vérnyomás, szívbetegség, légző- vagy emésztőszervi megbetegedés stb.), van-e pszichológiai gondja, illetve képes-e maradéktalanul ellátni magát a mindennapokban, tapasztal-e nehézségeket mozgás közben.

A különböző korosztályokban a vizeletinkontinencia gyakorisága is eltért. A 25-39 év közöttieknél 13, a 40-49 éveseknél 24, az 50-59 és a 60-74 évesek körében egyaránt 33 százalék a probléma előfordulása. Minden korosztályban érvényes volt az, hogy a vizelettartási nehézségekkel élő nők nehezebben küzdik le gondjaikat, pszichológiailag sebezhetőbbek. A 25-39 éveseknél emellett a méheltávolítás, a gyengébb alhasi, csípő-, has- és hátizomzat összefüggésben áll a vizeletinkontinenciával. Idősebb korban a krónikus betegségek és a gyermekszülések száma áll kapcsolatban a problémával.

medipress

Forrás: EgészségKalauz