Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A kutatók figyelmeztetnek: arzén, ólom és más mérgező fémek lehetnek a tamponokban

tampon mérgező anyagok arzén, ólom, higany, nikkel, réz, vas

A vizsgált fémek egyikének sincs biztonságos szintje.

A tamponok különösen veszélyesek, ha káros anyagokkal szennyezettek, mivel közvetlenül érintkeznek a hüvelyben, ahol könnyebben felszívódnak. A tudósok mérgező fémeket találtak a tamponokban, amely komoly egészségügyi kockázatának teheti ki a nőket - számolt be a Sky News. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói 14 különböző márka 30 tamponját vizsgálták meg, és mindegyik típusban megtalálták mind a 16 fémet, amelyre tesztelték.

A fémek között volt arzén, ólom, higany, nikkel, réz és vas

A fémek szintje attól függően változott, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban árulták-e, hogy organikusak voltak-e vagy sem, és hogy márkás vagy olcsóbb termékcsaládról volt-e szó. Ezek különösen veszélyesek, ha káros anyagokkal szennyezettek, mivel közvetlenül érintkeznek a vaginával, ahol könnyebben felszívódnak.

Ilyen kockázatokkal jár

A fémek felszívódása bizonyítottan növeli a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kockázatát - problémákat okozva a májban, a vesékben és az agyban, valamint a szív- és érrendszerben, az idegrendszerben és az endokrin rendszerben. A születendő gyermekre is káros lehet.

"A tamponokban lévő vegyi anyagok mérésére eddig nagyon kevés kutatás készült. Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket méri. Aggasztó, hogy az összes általunk vizsgált fém koncentrációját megtaláltuk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom" – mondta Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője.

Nincs biztonságos fémszint

A tanulmány szerint a bio tamponokban magasabb arzéntartalmat, míg a nem bio tamponokban több ólmot találtak. A fémek a gyártás során úgy kerülhetnek a tamponokba, ha a felhasznált pamutba szennyező anyag jut.

Milyen egyéb veszélyei vannak a tamponhasználatnak?

  • ha tampon 8 óránál tovább van a hüvelyben, fennáll a toxikus sokk szindróma kialakulásának veszélye, ezért javasolt 3-4 óránként cserélni;
  • a felhelyezése és eltávolítása kellemetlen és fájdalmas lehet, főleg a gyengébb napokon, amikor nem tud teljesen megtelni vérrel;
  • a nem megfelelő kézhigiéné miatt fertőzést okozhat;
  • kiszáríthatja és irritálhatja a hüvelyt – hiszen nem csak a vért szívja magába a tampon, hanem a hüvely természetes nedvességét és a normál hüvelyflórát alkotó baktériumokat is.

A toxikus sokk szindróma kiváltó okai

A toxikus sokk szindrómát általában a Staphylococcus aureus vagy Streptococcus baktérium egyes típusai okozzák. Ezek a kórokozók alapvetően az emberi bőrön, az orrban és a szájban is megtalálhatók, ám panaszt csak akkor okoznak, ha mélyebbre jutnak a bőr rétegeiben, illetve a szervezetben.

Ezek a baktériumok olyan toxinokat bocsátanak a véráramba, amelyek károsíthatják a szöveteket és a szervek működését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Toxikus sokkot okozhat, ha így használja a menstruációs tampont

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció

Forrás: skynews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához