Veszteség, vagy nyereség? A változókor

#életmód #menopausa #női betegségek
2011.10.18. Módosítva: 2015.11.04.

Cikkünk bemutatja a változókort, és rávilágít arra, hogy számos, korábban nem várt jelenséggel, esetleg betegséggel kell a nőknek ilyenkor szembenézni, de jó hír lehet az, hogy nemcsak árnyoldalai vannak ennek az időszaknak.

A menopauza a női lét szerves része, mégis sokan egyfajta veszteségként élik meg. Tulajdonképpen egy dátum, az utolsó rendes havivérzés első napja, mely a női változókort pré- és posztmenopauzára osztja. A megelőző időszak jellemzője, hogy még van vérzés, de már a klimax tünetei is megjelennek. Az időszak egyénenként eltérő: lehet pár év, de akár 10 évig is elhúzódhat.

A menopauza két okból következhet be:

 1. Az életkorral járó menopauza 45-55 éves korra tehető. Legáltalánosabb kor az 51 év, de szélsőségként már 40 évesen is jelentkezhetnek a tünetek.
 2. Külső tényező hatására szintén bekövetkezhet, az ok ilyenkor a petefészkek műtéti eltávolítása, vagy a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére alkalmazott terápia.

Milyen testi változásokkal jár a klimax?

A petefészek nem bocsát ki több megtermékenyítésre alkalmas petesejtet. Szintén csökken a szerv hormontermelő funkciója, így egyre kevesebb női nemi hormont - ösztrogént, és progeszteront – juttat a keringésbe. Ennek következményeképp a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg megszűnik.

A petefészkek működése nem folyamatosan áll le, hanem normál és csökkent működési szakaszok váltakoznak ez idő alatt. A menstruációs ciklus szabálytalansága és a változókor egyéb tüneteinek hullámzó megjelenése is ezzel magyarázható.

Milyen tünetekkel jár a menopauza?

A nők közel egyharmada számára a havivérzés rendszertelenné válása az egyetlen tünet, amely a változókor beköszöntére utal. Mivel a petefészek által termelt női hormonok a szervezet számos működését befolyásolják, a következő tünetek léphetnek még fel:

Gyakoribbá válhatnak a húgyúti fertőzések. Előfordulhat főleg nevetés, vagy tüsszentés alkalmával vizeletcsepegés, .

 • Hőhullámok. A melegség általában a mellkas felől indul, majd elönti a nyakat és az arcot, de jelentkezhet testszerte is.
 • Fokozott izzadás, főleg éjszaka.
 • Az ösztrogénszint csökkenése miatt vékonyabbá és szárazabbá válik a hüvely nyálkahártyája, amely kellemetlenséget okozhat a szexuális együttlétek során.
 • Alvászavarok.
 • Pszichés változásokat is okozhat; ingerlékenység, fáradékonyság, levertség léphet fel. Ennek hátterében a hormonális változások, a kialvatlanság és a testi változások okozta stressz áll.
 • A bőr elvékonyodik, kiszárad, ráncosodni kezd. A haj és a testszőrzet elvékonyodik és megritkul.

Az ösztrogénszint csökkenés egyes betegségek kialakulásának kockázatát is növeli. A csontsűrűség csökkenni kezd, amely hoz vezethet. A kórnak nincsenek látványos, érzékelhető tünetei, de az elvékonyodó csontok egy-egy elesés következtében könnyebbel eltörnek.

Az ösztrogén védő szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A változókort követően a és a előfordulása drámaian megnő.

Hogyan enyhíthetőek a menopauza tünetei?

Lehetőség van a petefészek csökkent működése miatt hiányzó hormonok mesterséges pótlására (ún. HRT kezelés). A hormonpótló kezeléssel történhet tabletták, tapaszok, implantátumok és gélek segítségével. Bár a kezelés hosszútávon hátrányokkal is járhat, még mindig a klimaxos tünetek enyhítésének legbiztosabb módjának tartják rövidtávon.

A következők segíthetnek még:

 • Fontos megérteni, hogy a menopauza is az élet része, adjunk időt magunknak, hogy megbarátkozzunk a változásokkal.
 • Ugyanilyen lényeges a környezet, és a partner támogató, megértő magatartása.
 • Kezeljük a stresszt testmozgással, meditációval.
 • Hüvelyszárazság ellen krémek, gélek használhatóak.
 • Rendszeres testmozgás, két típus különösen ajánlott; erősítő gyakorlatok a csontsűsűrég megőrzésére, a medencefenék torna pedig az inkontinencia ellen.
 • Az ideális testsúly elérése és megtartása. Az étrendben csökkentsük a zsír-, cukor- és sóbevitelt, és növeljük a kalcium és rost fogyasztást.
 • Hagyjuk abba a dohányzást.
 • Pihenjünk többet, ügyeljünk az elegendő mennyiségű alvásra.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a fitoösztrogének (a természetes növényi élelmiszerekben találhatóak, mint a szójabab, tofu, teljes kiőrlésű gabona, bab) segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket. Ezen élelmiszerek fogyasztása egyéb szempontból is előnyös, így tanácsos beiktatni az étrendbe.

Az izoflavonoid (a szójában található fitoösztrogén) tartalmú étrendkiegészítők hatásával kapcsolatban vegyes vizsgálati eredmények születtek. Hatásuk az ösztrogénhez hasonló, azonban annál jóval gyengébb.

Nem egyértelmű azonban, hogy ezen készítmények biztonságosak-e az emlőrák kezelés alatt álló, vagy azon átesett hölgyek számára is. Gyógynövény-készítmények szedésekor mindig ügyelni kell rá, hogy azok kölcsönhatásba léphetnek az orvos által felírt vényköteles, és a vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Minden esetben szükséges kezelni a menopauza tüneteit?

Mivel a változókor az élet szerves része, számos nő halad át rajta bármiféle kezelés nélkül is. Mindenki maga dönthet arról, hogy szeretné-e orvosa segítségét kérni, vagy természetes "szelíd" gyógymódot alkalmaz. Esetleg egyikre sincs szüksége, mert egyáltalán nem, vagy csak csekély kellemetlenséget okoz neki ez az időszak.

A tünetek mindennapi életre gyakorolt hatása, valamint az, hogy az illető mennyire veszélyeztetett csontritkulás és szívbetegségek tekintetében, határozzák meg, hogy milyen kezelésre van szükség. A tünetek pár éven belül maguktól is elmúlnak, az említett betegségek megelőzése pedig megfelelő életmódbeli változtatásokkal lehetséges.

Végezetül említsük meg, hogy a változókornak pozitív oldala is van. Sok nő számára felszabadító az érzés, hogy nem kell többet a nemkívánt terhesség miatt aggódniuk, és a menstruáció okozta kellemetlenségeket is maguk mögött hagyhatják.

Forrás: mydr.com.au

Forrás: EgészségKalauz