Ezeket látta már?

3+1 dolog, amit rosszul tudunk a skizofrén betegekről

skizofrénia, tünet, tudathasadás

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja azokról szól, akik az egyik legsúlyosabb mentális betegségben szenvednek. De mi az, amit a mai napig rosszul tudunk erről a betegségről?

Ez a nap a Richter számára is kiemelkedően fontos, mert a skizofréniával kapcsolatos tájékoztatást és felvilágosítást, a betegek életminőségének javítását nemcsak kötelességüknek tekintik, hanem missziójuknak is.

Honlap a skizofréniáról

A Richter kollégái azért dolgoznak, hogy új terápiás lehetőségeket találjanak, támogassák azon orvosokat és ápolókat, akik pszichiátriai betegekkel foglalkoznak, és segítséget nyújtsanak a betegeknek és családjuknak, hogy ezt a krónikus állapotot kezeljék. A Richter a pszichiátriai szakma elkötelezett partnereként folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek által javíthat a skizofréniás betegek életminőségén.

Ennek folyományaként a Richter egy nyugat-európai partnerével, a Recordatival készített egy angol nyelvű honlapot, a schizophrenia.life-ot. Míg a weboldalon az orvosok naprakész szakmai információt találhatnak a skizofréniáról és terápiás lehetőségeiről, addig a betegek és családtagjaik könnyen érthető módon olvashatnak erről a mentális betegségről. A Richter célja a weboldal létrehozásával azonos a Skizofrénia világnapjának küldetésével: felhívni a figyelmet a skizofréniára, és lerombolni az azt övező mítoszokat.

Mítosz #1 A skizofrénia ritka betegség

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

Mítosz #2 A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk, amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott, vagy a téveszmék, azaz, amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak.

Mítosz #3 A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek, és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. De a skizofrénia nemcsak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat.

Mítosz #4 A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést, de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Ennek a cikknek a megosztásával együtt is tehetünk egy lépést annak érdekében, hogy leromboljuk a mítoszokat, amelyek olyan sok kárt okoznak azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Forrás: Richter