Ezeket látta már?

A 9/11 túlélői: poszttraumás stresszben

Hosszú ideig tartó traumás stressztől szenvednek a 9/11 túlélői... A Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-ei megtámadásának civil túlélői közül sokan szenvednek a poszttraumás stressz tüneteitől még évekkel az események után is - állapították meg amerikai kutatók.

A tanulmány az első, amely a támadás reggelén az ikertornyokban tartózkodó emberek mentális egészségének hosszú távú változásaira összpontosított.

A 9/11 túlélői: poszttraumás stresszben

A Sandro Galea, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 3271 emberrel készített interjút elemzett, amelynek alanyai valamennyien a tornyokból menekültek ki. A New York városa által létrehozott WTC Egészségügyi Regiszter számára készített több mint 71 ezer felmérés közül keresték ki a kutatók azokat, melyek az ikertornyokban tartózkodó emberekkel készültek 2003 októbere és 2004 novembere között. A vizsgálatba így bevontak 96 százalékának még ekkor - két-három év elteltével - is legalább egy olyan tünete volt, amely a poszttraumás stressz zavart (PTSD-t) jellemzi.

Az érintettek 15 százalékánál a PTSD teljesen kifejlődött, ez négyszerese a társadalomban szokásosan előforduló aránynak. Az átlagosnál nagyobb valószínűséggel jelentek meg a PTSD tünetei azoknál, akik a repülőgépek becsapódási helye fölötti emeleteken dolgoztak, ahogy azoknál is, akiket viszonylag később menekítettek ki az épületekből, illetve akiknek az összeomló tornyok törmelékfelhője elől kellett menekülniük. Igen nagy volt a tünetek aránya azoknál, akik megsérültek, vagy szemtanúi voltak például annak, amint emberek kiestek vagy kiugrottak a tornyokból.

Galea szerint eredményeikből következtetéseket lehet levonni arra, hogy miként készüljenek fel katasztrófákra. Megemlítette például, hogy a kiürítést ilyen helyzetekben késlekedés nélkül, azonnal meg kell kezdeni, mert a hosszabb ideig tartó bizonytalanság, és az, hogy fájdalmas dolgok szemtanújává válik valaki, tovább növeli a későbbi mentális problémák kockázatát.

A kutatók szerint a hosszú távú PTSD legerősebb előrejelzője a jövedelem volt. A felmérés időpontjában legkevesebbet kereső túlélők mintegy felénél lehetett valószínűsíteni a PTSD-t, míg a vizsgálat idején legtöbbet kereső túlélők között csak 6 százalék volt ez az arány.

A tanulmány az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban jelent meg (http://aje.oxfordjournals.org/).

Forrás: MTI