Ezeket látta már?

A depressziósok egy része rosszabbul lesz a gyógyszertől?

2011.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

A depressziósok akár ötöde rosszabbul van, amikor állapota kezelésére (valódi) hatóanyagot tartalmazó szert szed, mint placebo mellett - állapították meg amerikai kutatók.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos gyorsan azonosítani, miként reagál egy páciens a számára felírt szerre - mondta Ralitza Gueorguieva kutatásvezető, a Yale Egyetem munkatársa.

A depressziósok egy része rosszabbul lesz a gyógyszertől?

Metaelemzésükben a kutatók hét korábbi tanulmány adatait vetették össze, melyekbe 2500 depressziós pácienst vontak be, akik legalább két hónapig szedtek valamilyen antidepresszáns szert vagy hatóanyag nélküli tablettát.

A placebót kapott depressziós emberek állapota kis mértékben javult. A hatóanyagot tartalmazó szert szedőknél kétféle választ találtak: mintegy négyötödüknek jelentősen javult állapota, a páciensek mintegy ötödének azonban nem enyhültek a depressziós tünetei, ám szenvedtek a gyógyszer mellékhatásaitól.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy nagyon fontos nyomon követni a páciens reagálását egy antidepresszánsra, és olyan megoldást keresni, amely valóban enyhíti tüneteit.

Forrás: MTI