Ezeket látta már?

A gyermekpszichiáter csapdájában

A 15 éves lány szülei segítségével túltette magát ifjúkori beilleszkedési és iskolai problémáin, mégis egy korábbi rossz döntése miatt pszichiátriai kezelésre kell járnia, amelyet az egész család megsínylett.

Serdülő lányként, 13 évesen iskolai és beilleszkedési problémái elől menekülve öngyilkossági kísérletet követett el. Szerencsére nem lett végzetes kimenetelű, ám a lány a pszichiátriára került, ahonnan a kórházi kezelés után gyermekpszichiáterhez irányították. Kisebb megszakításokkal járt is a kezelésekre, ahol a pszichiáter különböző pszichiátriai szereket írt fel neki, annak ellenére, hogy a szülők elmondása szerint a gyermek fizikailag rosszul volt a szerektől. A kezelések ellenére egy évvel később újabb öngyilkossági kísérletet követett el.

A gyermekpszichiáter csapdájában

Ekkortól intenzívebben kellett a pszichiátriai kezelésekre járnia. Édesapja szerint később a szülői figyelem hatására a gyermek sokat változott pozitív irányba, melyet a környezete is megerősített. Ennek ellenére a pszichiátriai kezelésekre tovább kellett járnia. Később az édesanyjának feltűnt, hogy a gyermek a pszichiátriai kezelések után furcsán viselkedik.

Egy beszélgetés során a gyermek azt mondta szüleinek, hogy a pszichiáter megpróbálta lerombolni az apa imázsát a lánya előtt, és többek között azt tanácsolta a gyermeknek, hogy ha úgy érzi, túlzott a szigor otthon, akkor csomagoljon össze, és költözzön a nevelőintézetbe.

Amikor ez kiderült, a szülők szerették volna, ha másik pszichiáterhez kerül a gyermekük, aki nem gyógyszerezi, hanem meghallgatja a gyermek problémáit. Ám a pszichiáter által kiállított korábbi szakvélemény miatt kötelező a gyermek kezelése, sőt a családterápia is a jelenlegi pszichiáternél.

Az apa fellebbezett, de a gyermekpszichiáter szakvéleménye alapján elutasították; felülvizsgálati kérelemmel élt, melyet szintén elutasítottak. Most az Egészségbiztosítási Felügyeletnél folyik kivizsgálás. Időközben a szülők egy emberjogi alapítványhoz fordultak segítségért.

A szülők szeretnék a médián keresztül felhívni a figyelmet az ügyre, hogy mással ilyen ne történhessen meg. Az édesapa interjút is vállal megváltoztatott névvel. Az esetet alátámasztó dokumentáció megtekinthető az alapítványnál.

További információ: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

www.emberijogok.hu

Forrás: MTI