Ezeket látta már?

A katonai szolgálat veszélyei (életveszély - és érzelmi kockázat)

A katonai szolgálat a szülőknek életveszély, a gyerekeknek érzelmi kockázat! A távoli országokban, háborús körülmények között katonai szolgálatot teljesítő szülők gyerekei között lényegesen gyakoribb a pszichés zavar, mint a békés családban élő gyerekek körében.

Alyssa J. Mansfield és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy a háborús területeken tartózkodó szülők otthon élő gyermekei között milyen gyakoriak a lelki zavarok és betegségek. A kutatók 4,3 millió orvosi adatot vizsgáltak át 2003 januárjától 2006 decemberének végéig az Egyesült Államokban.

A katonai szolgálat veszélyei (életveszély - és érzelmi kockázat)

A statisztikákban 307 520 gyerek is szerepelt, és 17 százalékuknál találtak az adatok között valamilyen pszichés zavart. Depresszió 5,6 százalékukban fordult elő, viselkedési zavarokat csaknem öt százaléknál találtak, és ugyanilyen gyakran észleltek nyugtalanságot és alvászavart.

A pszichés zavarok miatt nyilvántartásba kerülő gyerekek szüleinek 62 százaléka teljesített legalább egy esztendeig katonai szolgálatban, főleg Afganisztánban vagy Irakban. A gyerekek életkorát nemét és esetleges lélektani jellemzőit figyelembe véve egyértelműen az derült ki, hogy minél hosszabb időt töltött a szülő a háborús színhelyek valamelyikén, annál nagyobb volt a lelki zavarok esélye.

A kockázat főleg a fiúknál érvényesült, és minél idősebbek voltak, annál jobban szorongtak a távol lévő szülő miatt. A tanulmány eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine közölte. A tudományos folyóirat szerkesztőségi közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív amerikai katonák 44 százalékának van gyereke, és azok háromnegyede tizenegy éves, vagy még fiatalabb.

A kutatók szerint a társadalomnak figyelnie kell arra, hogy a háborús helyzet nem csupán azok életét veszélyezteti, akik katonai szolgálatot teljesítenek, hanem a következő generációk számára is kockázatot jelent.

Forrás: MTI