Ezeket látta már?

A mentális betegségek és az erőszak összefüggései

A skizofrénia vagy a bipoláris zavar nem teszik önmagukban erőszakosabbá az embereket, ám a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés esetén tapasztalható ilyen tendencia a pszichiátriai problémával élőknél - közölték brit és svéd kutatók.

Seena Fazel kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa és csoportja a svéd kórházak feljegyzései alapján követték nyomon a bipoláris zavarral diagnosztizált páciensek életét, majd megnézték, van-e kapcsolat az állapot és az erőszakos bűneset miatti elítélés aránya között.

A mentális betegségek és az erőszak összefüggései

A kutatók megállapították, hogy bár az erőszakos bűncselekmények aránya magasabb a bipoláris zavarral vagy skizofréniával kezeltek között, mint az átlagnépesség körében, amikor az alkohollal és drogokkal visszaélőket kivették a csoportból, gyakorlatilag ugyanolyan eredményt kaptak. A mentálisan nem beteg, ám alkoholt vagy kábítószert fogyasztók körében hasonló arányt találtak az erőszakos bűncselekményekre, mint azoknál a mentális problémákkal küzdőknél, akik drogot használnak.

"A kábítószerekkel való visszaélés valóban kulcsszerepet játszik az erőszakos bűncselekményekben" - hangsúlyozta Fazel.

Korábbi tanulmányok szerint a bipoláris zavarral küzdő emberek 20 százaléka, a skizofréniások negyede, míg az átlagnépesség 2 százaléka él vissza drogokkal vagy alkohollal. Mivel a mentális betegségek, valamint az alkohollal és a kábítószerrel való visszaélés aránya Európa többi országában és az Egyesült Államokban is hasonló a svédországihoz, a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik vélhetően más országokra is érvényesek.

Forrás: MTI