Ezeket látta már?

Amikor a szex tévútra fut, 2. rész

2011.07.10. Módosítva: 2015.11.04.

Cikkünk első részében szót ejtettünk a tárgyakról, a kukkolásról, a mutogatós emberekről... számos közismert - ám jól mégsem ismert fogalomról. Most a pedofilia, a szado-mazo néven ismert zavar, és a normarendszerek kerülnek szóba, vagyis az, amit a mindenkori "közerkölcs" és közvélekedés elfogad...

Pedofilia

Amikor a szex tévútra fut, 2. rész

Mindenki ismeri a pedagógus - pedofil rosszízű viccet (... az utóbbi legalább szereti a gyerekeket...) ám ez igen sok valós veszélyt jelent gyermekeinkre. Itt általában a serdületlen nemzedékről van szó, tehát mondjuk 13 év alatt, és a legváltozatosabb dolgok, tehát nemcsak a gyermekekről készült meztelen képek, hanem az érintés, és az - általában kényszerrel kierőltetett - szexuális, vagy szexuális jellegű együttlét gyermekkel, aki természetesen a legkiszolgáltatottabb, védekezni sem tud.

A pedofilek leginkább a 8-11 éves korosztályból szedik áldozataikat, a molesztálás eljut a szexuális cselekmény kikényszerítéséig. Kislányok aránya valamivel nagyobbnak mondható.

Maga a pedofil is lehetett ennek áldozata gyermekkorában, de előfordul a megromlott családi élet, vagy az alkoholizmus az okok között.

A fő motívum az éretlen személyiség, amikor valaki nem mer normális szexuális kapcsolatot létesíteni, és arra hivatkozik, hogy a gyermek is akarta...

A pedofilia büntetendő cselekmény, börtön vagy kényszergyógykezelés jár érte, súlyos zavar, súlyos következményekkel az érintett gyermekekre nézve.

Szado-mazo

A két fogalmat itt szét kell válasszuk, viccesen ugyan egybetartoznak, valójában érdemes külön felemlíteni mindkettőt.

Mazochizmus

A szexuális mazochizmus olyan zavar, amelyben a szexuális késztetés a megalázásra, verésre, megkötözésre, bántalmazásra irányul, a szenvedés valamilyen változata okoz végül is kielégülést az illetőnek. Ebben sok esetben önsebzés, önbántalmazás is lehet, de sokszor a partnert kérik meg minderre, ütések, rúgások, szúrások, harapás stb. formájában.

"...olyan emberek járnak hozzánk, akik már régóta keresik az igazi, neki való fájdalmat... Ne kérdezze, hogy miért. Csak azt tudom, hogy tőlünk aztán már nem mennek sehová tovább..."

Újabban vált gyakoribbá a fojtogatásos szex, a hipoxifilia, amely igen veszélye válfaj. Itt az illető saját magát fojtogatja, vagy partnerét kéri meg erre, mindenesetre végzetes anoxia, agykárosodás alakulhat ki, az egész nem éri meg...

Amikor a szex tévútra fut, 2. rész

Szadizmus

Mondhatnánk az előbbi "szöges" ellentéte... azaz itt a kielégüléshez vezető út éppen a fájdalom okozásán, kiváltásán, a másokon való uralkodáson át vezet, válogatott kegyetlenkedéseken át (de Sade). A fő motívum itt a mások feletti totális hatalom - vélelme.

Okai számosak, általában gyerekkori, serdülőkori élmények talaján indulnak, pl. bántalmazott állat, ember, akár akaratlan - akár szádékos volt a bántalmazás. Modellkövetés is lehet mögötte, tehát másoktól látta az illető, a pornográfia is erős táptalaj mindehhez.

A szexuális szadizmus mögött bizonytalan egyéniség húzódik meg, aki fölényét így kívánja biztosítani.

És a társadalmi norma mit mond?

A két cikkben felsoroltak mind-mind az egyes társadalmi normák, a mindenkor elfogadott erkölcs szerint rendeződnek - nem annyira orvosi szempontok mentén csak. Sokak szerint egyes parafiliák - ha másokat nem sértenek, nem is tekinthetőek betegségnek. A szexualitással kapcsolatos mindennemű "címkézés" azért is veszélyes, mert az illetőn örökre rajta marad, és komoly stigmákat okoz a mindennapokban is. Gondoljunk az itt, most egyáltalán nem is említett homoszexualitás problémájára, a melegjogokra stb...

forrás: Comer R.J: A lélek betegségei

Forrás: EgészségKalauz