Ezeket látta már?

Autizmus, férfiagy, női agy

2013.08.13. Módosítva: 2015.11.04.

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra - állapította meg egy brit kutatás. Szakemberek szerint a felfedezés azért jelentős, mert az autizmust vizsgáló kutatások többsége eddig férfiak agyát vizsgálta, így megállapításaik nem feltétlenül alkalmazhatók a nők esetében.

Az autizmus a népesség egy százalékánál, többnyire fiúknál jelentkezik, ezért álltak eddig ők a kutatások középpontjában.

Autizmus, férfiagy, női agy

A Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Intézetében végzett friss kutatás során 120 férfi és nő, köztük autisták és egészségesek agyát vizsgálták meg mágneses rezonancián (MR) alapuló képalkotó eljárással. A feltárt különbségek arra utalnak, további munkára van szükség, hogy megértsék, hogyan hat a betegség a női agyra - idézte a BBC hírportálja a Brain című szaklapban megjelent tanulmányt.

A férfi és női agy mindenképpen különbözik, a férfiak agyszövete nagyobb tömegű. A kutatók azt fedezték fel, hogy az autista nők agya jobban hasonlít az egészséges férfiagyra, mint a nőire, bár így is különbözik tőle. Ugyanezt az eltérést azonban nem tapasztalták az autista férfiaknál, az ő agyuk nem mutatott szélsőségesen férfias jegyeket.

"Amit ma az autizmusról tudunk, az nagyrészt férfiakra vonatkozik. Kutatásunk arra világított rá, hogy az autizmus talán eltérően nyilvánulhat meg a nőknél. Tovább kell kutatni, hogy a hasonlóságokat és különbségeket feltárjuk" - hangsúlyozta Meng-Chuan Lai, a tanulmány egyik szerzője.

A brit Országos Autizmus Társaság igazgatója, Carol Povey elmondta, hogy a lányok alkalmazkodóbbak, mint a fiúk, és olyan viselkedési stratégiákat alakíthatnak ki, melyekkel gyakran elfedik a hagyományosan autisztikusnak tartott magatartási jellemzőket.

"Ez az álcázás nagy stresszt okozhat, és másodlagos betegségekhez, például evészavarhoz vagy depresszióhoz vezethet. Fontos, hogy a nemi különbségeket vizsgáló kutatások eredményeire építve biztosítsuk, a diagnózist és a kezelést ne gátolja, hogy a páciens lány" - mondta Povey.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-23613816)

Forrás: MTI