Ezeket látta már?

Demencia: ezért lehet érintett több nő, mint férfi

demencia, alzheimer-kor

Mi az oka annak, hogy a nőknél 1,7-szer gyakoribb az Alzheimer típusú demencia, mint a férfiaknál? Egy kutatás megválaszolhatja a kérdést.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes kutatás eredményeiről, amit az Alzheimer-kórral kapcsolatban végeztek:

"Mi lehet az oka annak, hogy a nőknél kb. 1,7-szer gyakoribb az Alzheimer típusú demencia (elbutulás), mint a férfiaknál?

Az Alzheimer-kór kialakulását összefüggésbe hozzák egy tau nevű fehérje agyban történő kóros felhalmozódásával.

Egészséges és Alzheimer-kórban szenvedő nők agyában a tau-fehérje mennyisége („tau-terhelés”) eleve nagyobb, mint a férfiaknál. A kérdés az, hogy miért?

A Cell című szaklap 2022.10. 04-i számában erre adott lehetséges választ a Cleveland-i Case Western Reserve Egyetem kutatói.

A női szervezet sejtmagjában van egy X kromoszómapáros. A magzati fejlődés korai szakaszában az egyik X-kromoszóma inaktiválódik, és a női test összes sejtje csak egy működő X-kromoszómával rendelkezik (elegánsan kifejezve transzkripciósan aktív).

Ez segít megelőzni azon gének túlműködését, amelyek mindkét X-kromoszómán jelen vannak. Van azonban néhány gén, amely elkerüli ezt az X-kromoszóma inaktivációt.

Az említett tanulmány szerint az X-kromoszóma inaktivációját elkerülő gének egyike hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatához a nőknél: van egy ubiquitin-specifikus peptidáz 11 (USP11) nevű enzimfehérje, amelynek génje az X kromoszómán található és amely elkerüli az X kromoszóma inaktivációját. Ez a USP11 enzim eltávolít egy darabkát a tau fehérjéből, amely emiatt nagyobb valószínűséggel vesz fel kóros szerkezetet és vezet felhalmozódáshoz.

Ennek a hipotézisnek a tesztelésére először olyan HeLa nevű, ezen belül is speciális emberi sejteket használtak fel, amelyeket alkalmatlanná tettek a USP11 és USP13 enzimek termelésére. Azt figyelték meg, hogy alacsonyabbá vált bennük a tau fehérjék szintje.

Vizsgálták Alzheimer-kóros, elhunyt betegek agyszövetét, valamint olyanokét, akik nem szenvedtek elbutulásban, annak meghatározására, hogy az USP11 termelése kinél milyen volt. Azt találták, hogy az USP11 fehérje mennyisége 9,5-szer nagyobb volt az Alzheimer-kóros betegek agyszövetében, mint az elbutulásban nem szenvedőkben.

Végül a kutatók olyan egereket hoztak létre, amelyek nem rendelkeztek USP11 enzimet kódoló génnel és megfigyelték, hogy a nőstény egereknek agyában alacsonyabb a tau fehérje mennyisége."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Hivatkozás: Yan et al.: X-linked ubiquitin-specific peptidase 11 increases tauopathy vulnerability in women, Cell (2022), https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.09.002

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01124-2...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához