Ezeket látta már?

Depresszió: ha ebből a 10 tünetből 5 ismerős, keressen fel szakembert

fáradtság, depresszió, tünet

Ha a depresszió tünetei közül 5 legalább 2 héten keresztül fennáll, kérjünk segítséget szakembertől! Mutatjuk, mire érdemes figyelni a hétköznapokban!

Nem mindig csak a lehangoltság lehet az egyedüli figyelmeztető jel a depresszióra!

A depresszió tünetei

A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése: nem élvezzük a napi tevékenységeinket, elhanyagoljuk a háztartást, a kinézetünket, a munkánkat, a családunkat is.

Süllyedő önértékelés: elveszítjük önbizalmunkat, kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódunk, felnagyítva azt. Múltbeli cselekedeteink miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz bennünket.

Alvászavar: tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet.

Csökkent koncentrációképesség: nehezünkre esik koncentrálni és memóriaproblémák jelentkeznek, amit súlyosabbnak érzünk, mint amekkorák ténylegesen. Egyre nehezebben hozunk meg döntéseket, aggályos és habozó lesz a magatartásunk.

Fogyás/hízás: az étvágyunk csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).

Agitáció vagy gátoltság. a depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A betegek egyik fele nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható, vagy éppen teljesen meglassult, semmire sem reagál, gesztusai lelassulnak,érzelemmentesen, monoton hangon beszél.

Fáradtság: nyúzottnak érezzük magunkat, amin az alvás sem segít, súlyosabb esetben nem is bírunk felkelni.

Halállal kapcsolatos gondolatok: sötéten látjuk a jövőt, gyakran gondolunk a halálra vagy az öngyilkosságra.

Lehangoltság, motiválatlanság: szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érezzük magunkat, időnként akár sírógörcseink is lehetnek.

Fásultság, libidócsökkenés: elveszítjük az örömre való képességet, korábban kedvelt dolgoknak sem tudunk örülni. A szex iránt drámain csökken az érdeklődésünk.

A depresszió ezek mellett számos testi panaszt is produkálhat, így például emésztési zavart, székrekedést, esetleg hasmenést, fejfájást, hátfájást. A depresszió kísérőtünete még a szorongás, megmagyarázhatatlan félelem.

Olvasson tovább! Ezért veszélyes ha rendszeresen keveset alszunk!

Depresszió tünetei gyerekeknél

A gyerekeknél a fentiektől különböző tüneteket is észlelhetünk. A gyerek, ha depressziós, betegnek tettetheti magát, aggódni kezd, hogy a szülője meg fog halni, vagy rosszul teljesít a tanulmányaiban, illetve különböző viselkedési zavarai jelentkezhetnek.

Forrás: EgészségKalauz