Ezeket látta már?

Depresszió vár a férfiakra? (oknyomozás)

2011.03.04. Módosítva: 2015.11.04.

Depressziós jövő vár a nyugati országok férfijaira! Egyre jobban növekszik majd a depressziós rendellenességektől szenvedő férfiak aránya a nyugati országokban az elmúlt évek gazdasági és társadalmi változásainak következtében - figyelmeztetnek a szakemberek.

A pszichiáterek előrejelzései szerint a depressziós férfiak száma idővel utolérheti majd a női sorstársaikét. A szakemberek szerint a nagyarányú növekedésért a nyugati országokban már megindult két jelentős társadalmi átalakulás a felelős.

Depresszió vár a férfiakra? (oknyomozás)

Egyrészt a férfiakat egyre inkább az érzéseik kifejezésére, és kemény, illetve sztoikus oldaluk elnyomására ösztönzi a társadalom. Másrészt ezeknek az országoknak a gazdasága jelenleg "mélyreható átalakuláson" megy át, amelyek során a hagyományos férfi foglalkozásnak számító fizikai munkák az alacsony, illetve közepes jövedelemmel rendelkező nemzetekhez kerülnek, vagy egyszerűen feleslegessé válnak a technológiai fejlődés következtében.

"A nőknél majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen komolyabb depressziós rendellenesség az életük során, mint a férfiaknál" - mondta Boadie Dunlop, az atlantai Emory Egyetem orvostudományi tanszékének munkatársa. A szakemberek szerint azonban ez a tendencia jelentősen változni fog az elkövetkezendő években.

"A gazdasági válság különösen rosszul érintette a férfiakat, mivel aránytalanul nagy mértékben sújtotta a hagyományos férfi foglalkozásnak számító építőipari, illetve gyári munkákat" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

A szakemberek adatai szerint a 2007-ben kezdődött gazdasági válság óta az Egyesült Államokban megszűnt állások nagyjából 75 százalékát férfiak töltötték be, és nagyon kicsi a remény arra, hogy a gazdaság helyreállásával jelentős javulás lesz majd a hagyományos férfimunkák terén.

"A nyugati országokban élő nők egyre inkább kezdenek első számú családfenntartókká válni. Míg 1970-ben még csupán a 4 százalékuk, addig 2007-ben már a 22 százalékuk keresett többet a férjénél" - mutatott rá Dunlop. "A nőkkel szemben a férfiak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak családfenntartó és védelmező szerepüknek, és ennek a pozíciónak az elvesztése komoly depressziós és házasságon belüli konfliktusokhoz vezethet" - hangsúlyozta.

A szakemberek eredményei a Journal of Psychiatry című brit folyóiratban jelennek meg.

Forrás: MTI