Ezeket látta már?

Egy furcsa kórság, a pica nyomában

A hintőporevő és más furcsa esetek... Aki ellenállhatatlan vágyat érez néha 1-1 szelet sütemény iránt, az adjon hálát azért, hogy csak az édes falatokért kaparja a falat. Egy Donna Lee nevű nő például egy teljesen szokatlan dolgot evett szenvedéllyel: babahintőport.

Csaknem két évtizeden át Lee mindennap magába tömött egy (néha kettő) maroknyi hintőport. "Hatalmas készletet tároltam otthon." - mesélte az 52 éves queensi asszony. Reggeli után levette a dobozt az éjjeliszekrényéről, és a tartalmából csemegézett. "Megnyugodtam tőle, elégedettséggel töltött el."

Egy furcsa kórság, a pica nyomában

Lee betegségének neve a pica (pika). Akik ebben az étkezési zavarban szenvednek, olyan dolgokat kívánnak, melyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mint például a kosz, a fém vagy a kréta. A TLC nevű tévécsatornán több epizódot is szántak a témakörnek. A "Különös függőségem" című műsorban megszólaltak olyanok, akik megették a vécépapírt, a tisztítószereket, a szappant, a párnák töltőanyagát, sőt, akár az üveget is.

A pica általában csecsemőknél és gyerekeknél alakul ki, magyarázta Dr. Greg Chasson, a Baltimore megyei Towson Egyetem pszichológus adjunktusa. Az 1-6 éves gyerekek 10-32 százaléka próbálkozik olyasmit megenni, ami nem étel. Csak néhány tanulmány foglalkozik a zavar felnőttkori változatával, de terhesség során gyakran felüti a fejét. Az állapotosságnak egyébként is természetes velejárója a kívánósság, így nem csoda, ha néha elszabadul a pokol.

"Nem igazán tudjuk, mi okozza a picát." - ismerte el Chasson. Időnként tápanyaghiány áll a háttérben, de sokszor alakul ki olyan felnőttekben, akik egy bizonyos anyag érzetére vágynak. Bár Lee nem emlékszik rá, hogy 30 éves kora előtt hódolt volna különös szenvedélyének, egyik nénikéje azt mesélte, kisbaba korában már voltak erre jelek, mindig nyújtogatta a kis kezét, ha éppen hintőporozták.

Chasson elmondása szerint legtöbbször a picások szégyellik a viselkedésüket. Ez sokukat visszatartja attól, hogy szaksegítséget kérjen, például Lee is sokáig titkolta hintőpor-függőségét. "Nem mondtam el senkinek. Természetesen az orvosomnak sem, aki azonnal arra szólított volna fel, hogy hagyjam abba." - vallotta be Lee.

Az élelmiszernek nem minősülő tárgyak megevése veszélyes lehet. A pica komplikációi közé tartozik a bélelzáródás, bélperforáció, az emésztőszervek sérülése. A kezelés első lépcsőjeként megvizsgálják, nem áll-e fenn valamilyen tápanyaghiány. Ha ezt kizárhatják, akkor viselkedésterápiára küldik a beteget, ahol kielemzik azt a speciális összefüggést, mellyel kapcsolatban az étkezési zavar megjelenik, és az étkezési mintákkal kapcsolatos eseményeket veszik célba. Lee úgy gondolja, az ő esete tápanyaghiányból eredt. 2003-ban vitaminokat és táplálék-kiegészítőket kezdett szedni, így a hintőpor iránt érzett furcsa vágy elmúlt és soha többet nem is jelentkezett.

Forrás: MTI