Ezeket látta már?

Egyszer megütött – van okom aggódni?

Mikor hozzunk gyors és végleges döntést? Sajnos azok a kapcsolatok, melyben a férfi már egyszer megütötte párját, sokszor még drámaibb fordulatot vesznek.

Vajon mikor jön el az a pont a kapcsolatban – ahol már egyszer sok került a női fél megütésére -, amikor komolyan meg kell gondolnunk, folytatódjon-e? Mikor válik a hirtelen haragból elkövetett tett napi gyakorlattá? A bántalmazás egyébként nem a pofonnal kezdődik.

Egyszer megütött – van okom aggódni?

Szakértők szerint már egy elcsattant pofon után sem árt elgondolkodni. Sajnos gyakran megesik, hogy egy vita hevében a férfi nem tudja türtőztetni magát, és eljár a keze. A nő ilyenkor megdöbben, de sok esetben annyiban hagyja a dolgot – azzal, hogy egyszer-egyszer az ilyesmi előfordul.

De vajon mi van akkor, ha ez csak a kezdő lökés volt, és a párunk legközelebb újra, meg újra megteszi? Patricia Farrell lelki egészség-szakértő szerint azoknak a nőknek, akikkel csak egy alkalommal is megesik, hogy párjuk megüti őket, ezt az egyet sem árt intő jelnek tekinteniük: ugyanúgy durva bánásmódnak, támadásnak minősül, mint ha valaki rendszeresen veri a feleségét vagy élettársát.

Nem a pofonnal kezdődik

Bele kell ilyenkor gondolni abba, vajon ez-e az első eset, hogy bántott, megalázott minket, helytelenül bánt velünk a partnerünk? Elég csak annyi is, hogy nem csinálhatunk azt, amit szeretnénk, mert abba is beleköt. Pörgessük vissza közös történetünket néhány hónappal vagy héttel. Szokott-e minket gyakran kritizálni? Különféle bántó neveken szólítani, megjegyzéseket tenni? Kifogásolta-e például, hogy családtagjainkkal, barátainkkal szeretnénk találkozni, beszélni?

Lealacsonyított, megalázott-e minket nyilvános helyen, ismerősök előtt, közösségben? Előfordult-e, hogy nem engedte, hogy kimenjünk a szobából? Tagadta-e, hogy agresszív cselekedeteit komolyan gondolta volna, vagy igyekezett-e velünk elhitetni, hogy csupán mi vagyunk túlérzékenyek?

Bizony, ezek ugyancsak bántásnak számítanak - csupán lelki és verbális agressziónak, és nem fizikai terrornak nevezzük őket. Mind-mind előjelei lehetnek annak, hogy kettőnk kapcsolata igen rossz irányba tart. Már nem a kölcsönös megbecsülés, tisztelet és szeretet mozgatja. A gyalázkodó, sértegető bánásmód előbb-utóbb fizikai agresszióba csap át.

Ha egyszer megtette...

Számos, az elmúlt években elvégzett felmérés és tanulmány árulkodik arról, hogy a tendencia szerint ha egy férfi egyszer már erőszakhoz folyamodott, nagy eséllyel azt legközelebb is megteszi hasonló szituációban. Vagy még agresszívebben reagálja le a dolgokat. A lelki egészség-szakértő szerint javasolt ilyen esetekben párterápiára menni, a nőnek pedig ajánlott egyéni terápia is. De bármikor, ha egy nő nem érzi magát biztonságban, azonnal el kellene hagynia a közös lakot, és értesíteni az illetékes hatóságokat problémájáról. A bántalmazottak telefonon is kérhetnek tanácsot és segítséget.

Sajnos, sok esetben semmit sem tesznek, csak tűrnek – pedig az elmúlt évek tapasztalatai sajnos nem azt mutatják, hogy az ilyen kapcsolatok megjavulnak. Sőt, nem egyszer végződik a másik súlyos sérülésével, netán halálával a családi veszekedés. Előzzük meg az embertelen bánásmódot!

Forrás: Napidoktor