Ezeket látta már?

Felkészülés a télre - a hajléktalanok segítése

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Közép-Európa legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, mely a budapesti hajléktalan szálláshelyek több mint felét, közel kétezer férőhelyet működtet a nap 24 órájában.

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő BMSZKI három év alatt közel ezer hajléktalan embernek nyújtott 12 havi lakhatási támogatást, hogy szállás helyett lakásban lakhasson, 950 tartósan utcán élő embernek nyújtott speciális átmeneti elhelyezést, hogy az utca helyett fizető szálláson lakhasson.

Felkészülés a télre - a hajléktalanok segítése

A BMSZKI a hajléktalan szállásokon kívül 900 férőhelyet üzemeltet azok részére, akik alacsony jövedelem mellett is hosszabb lakhatást vennének igénybe, de drágább lakásbérletre nincs elegendő pénzük. A BMSZKI két Álláskereső Irodája naponta 150-200 munkakereső hajléktalan ember rendelkezésére áll álláshirdetésekkel, ingyen telefonálási és internet lehetőséggel, szociális segítséggel.

A BMSZKI öt nappali melegedője és három utcai szolgálata mellett ezen a télen speciális szolgáltatásokkal várja a hideg elől bemenekülőket a Könyves Krízis Központban. A Könyves Krízis Központban ezen a télen - több ágyas szobákban - tartósan utcán élő párokat, alkoholfüggőségben élőket fogadnak, esti étkezéssel, egészségügyi vizsgálattal, fürdési, mosási, fertőtlenítési lehetőséggel.

A BMSZKI vezetői, a 250 szociális segítővel karöltve ezen a télen is azon dolgoznak majd, hogy senki ne fagyjon meg a városban amiatt, mert nincs hova bemennie. A BMSZKI kezdeményezi az évek óta bevált "bónos" és támogatott lakhatási program mielőbbi kiterjesztését, annak érdekében, hogy a hajléktalan szállásokon lakók viszonylag olcsó bérelt lakásokba költözhessenek, s minél többen fedél alá kerülhessenek a közterületeken élők közül.

A BMSZKI, a Fővárosi Önkormányzat legnagyobb szociális intézményeként - a budapesti hajléktalanellátásban közreműködő civil szervezetekkel közösen - nem csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy senki ne fagyjon meg a városban télen, hanem minél több hajléktalan ember elfogadható, megfizethető lakhatáshoz jusson, újra munkába állhasson, meg tudja szervezni önállóan a maga életét.

A szociális, egészségügyi, lakhatási lehetőségek átgondolt változtatása esetén érzékelhető és fenntartható módon csökkenhet a városban a közterületeken élők száma, minden érintett kívánságának megfelelően.

Budapest, 2010. szeptember 30.

Pelle József Győri Péter

igazgató szakmai vezető

Kiadó: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához