Ezeket látta már?

Fiatalkori hátfájás - mi lehet a háttérben?

Egyre gyakoribb a fiatalkori hátfájás... Egyre gyakoribbak a gerincfájdalmak a fiatalok körében, a háttérben sokszor pszichoszociális okok húzódnak - jelentették ki az Európai Ortopédiai Kongresszuson Madridban.

A becslések szerint a felnőttek nyolcvan százaléka szenved élete során valamilyen hátfájásban, a gyermekeknél és a fiataloknál ez kortól függ, de idősebb tinédzserkorban a panaszokkal élők aránya elérheti a hetven százalékot is.

Egy spanyol tanulmány szerint a hátfájásos fiatalok teljesen mások, mint a felnőttek.

"Abból indulunk ki, hogy a fiataloknak más kezelési stratégiákra van szükségük, mint az idősebbeknek" - mondta el Cesar Garcia-Fontecha kutató. Összesen 76, átlagosan 14,1 éves páciensnek az egészségre vonatkozó életminőségét hasonlították össze egyrészt egészséges tinikével, másrészt olyanokéval, akiknek bár vannak fájdalmai, de ezek miatt még nem kerestek fel szakorvost.

A vizsgálatnak érdekes eredménye született: tízből kilenc tekintetben a gerincfájdalmakkal élőknek magasabb volt az életminősége, mint az egészséges fiataloknak, csupán a "testi egészség" kategóriájában volt rosszabb az életminőségük.

Garcia-Fontecha szerint ez az eredmény a pszichoszociális háttér jelentőségére figyelmeztet.

(Kommentár: pszichoszomatikus betegségek. Sok esetben a pszichés problémák húzódnak meg egy-egy testi tünet hátterében. Ez általában minden emberen a "leggyengébb célszervet" támadja meg, amely adott esetben éppen mozgásszerv, izomzat, idegi működés is lehet. Feltételezik egy olyan mechanizmus létét is, hogy mindenki aszerint "betegszik meg", hogy milyen stresszre reagál, tehát pl. aki sokat "nyel", az fekélybeteggé válhat, aki úgy érzi hogy túlzottan nagy súlyokat cipel, az pedig valamilyen krónikus fájdalomban fog szenvedni. Az érdeklődő olvasóknak javasolt néhány pszichoszomatikával foglalkozó oldal felkeresése! A szerk., Dr. Székely G.)

Forrás: MTI