Ezeket látta már?

Gyógyszermaradványoktól szennyezettek a Budapest környéki patakok

folyó, víz, patak, gyógyszer

Főleg antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók maradványait találták meg a folyókban, patakokban.

Két éven át vizsgálta a budapesti agglomeráció kisebb vízfolyásainak gyógyszerszennyezettségét az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatócsoportja, és azt állapította meg, hogy a patakok vizében és az üledékekben kimutatható gyógyszerkoncentrációnak humánegészségügyi kockázata nincs, azonban egyes hormonszármazékok, gyulladáscsökkentők, antiepileptikumok környezeti kockázatot jelenthetnek a vizes élőhelyekre nézve – írta meg az ELKH közleménye alapján a telex

Nemcsak itthon, hanem a világ számos országában is gondot okoz az, hogy még a legmodernebb víztisztítók sem tudnak minden, a vízi ökoszisztéma számára káros hatóanyagot teljesen eltávolítani, ezért a tisztított szennyvíz kivezetésekor megnövekedhet a nano- és mikroszennyezők, például a gyógyszermaradványok koncentrációja a kis vízfolyásokban.

Olvasson tovább! Pánikroham: ezeket a módszereket próbálja ki!

A kutatás során 26 különböző vízfolyást vizsgáltak és 111 gyógyszermaradvány jelenlétét keresték. A laboratóriumi elemzés során a vizes fázisban 81, míg az üledékben 62 féle gyógyszermaradvány jelenlétét mutatták ki. A vízben az antidepresszáns karbamazepin volt a leggyakoribb, az üledékben pedig a fájdalomcsillapító lidokain fordult elő a legtöbbször. A legmagasabb koncentrációkat az antiepileptikum lamotrigin és a koffein esetében detektálták, míg az üledékekben a karbamazepin és a főként nyugtatóként alkalmazott tiaprid mutatott kiugró értékeket.

Forrás: EgészségKalauz