Ezeket látta már?

Kényszeres evéstől az ételfüggőségig...

A kényszeres evők ételfüggőségben szenvedhetnek! Egy új kutatás szerint a kényszeres evőkben ugyanaz az agyi terület mutat aktivitást, mint a kábítószer- vagy az alkoholfüggőkben.

Már bizonyos élelmiszerrel kapcsolatos utalások, jelen esetben a csokoládés tejturmix fényképei is aktiválták az agy jutalmazási mechanizmusát.

Kényszeres evéstől az ételfüggőségig...

"Ez megerősíti, hogy az ételfüggőség a jutalmazási rendszerrel áll összefüggésben" – nyilatkozta Bonnie Levin, a Miami Orvostudományi Egyetem neurológus professzora. "Biológiailag ösztönzött folyamatról van szó, nem pusztán viselkedészavarról."

A tervek szerint az Archives of General Psychiatry augusztusi számában megjelenő tanulmány nem elsőként mutatott rá arra, hogy bizonyos emberek a kábítószer és alkoholfüggőséghez hasonló ételfüggőségben szenvedhetnek, különösen azért, mert a kábítószer és az étel is a dopamin felszabadulását váltja ki. Ez volt azonban a legelső alkalom, hogy korrelációt mutattak ki azokban az emberekben, akiket az ételfüggőség elfogadott mérése alapján ételfüggőként definiálhatók.

A vizsgálatban a soványtól az elhízottig különféle testméretű 40 egészséges fiatal nőt mértek fel a Yale Ételfüggőségi Skála alapján, aztán funkcionális MR-vizsgálatnak vetették alá őket. Az alanyoknak először egy csokoládés tejturmix és egy pohár víz fényképét mutatták, majd ténylegesen megkóstoltatták velük a turmixot illetve egy semleges ízű folyadékot. Az egyik feltételezés szinte azonnal beigazolódott: az ételfüggőségi skálán magasabb pontszámot elért nők nagyobb aktivitást mutattak a függőséggel összefüggő agyi területeken, amikor a csokoládés turmix fényképét nézték.

Az étel tényleges megízlelésekor azonban meglepő módon az alanyok alacsonyabb agyi aktivitást mutattak, ami a tanulmányt vezető Ashley N. Gearhardt szerint azzal magyarázható, hogy amikor csak nézünk egy ételt, azt gondoljuk, ez lesz a legjobb dolog, amit valaha kóstoltunk, de amikor elfogyasztjuk, elmarad a várakozásainktól. A kutató úgy véli, talán ezzel magyarázható az is, hogy többet esznek.

Forrás: Medipress