Ezeket látta már?

Kiállítás pszichiátriai betegek festményeiből

2012.12.13. Módosítva: 2015.11.04.

Mintegy 50 alkotó, köztük értelmi fogyatékos és pszichiátriai kezelésben részesülő művészek munkáiból látható kiállítás csütörtöktől az Art Brut Galériában Budapesten.

A Budapest Art Brut Galéria szeptember utolsó hétvégéjén harmadik alkalommal rendezte meg a Psychart24 elnevezésű művészeti maratont. A 24 órás eseményen 184 alkotó 264 képet készített el, ezekből válogatták ki a tárlat anyagát.

Kiállítás pszichiátriai betegek festményeiből

A kiállítók között vannak értelmi fogyatékosok és pszichiátriai kezelés alatt állók, valamint hivatásos művészek is. Bemutatják például Papp Norbert grafikáját, V. Szabó Noémi, Gellért Marianna és a színész Esztergályos Cecília festményeit - közölte Kovács Emese, a Budapest Art Brut Galéria munkatársa az MTI-vel.

A kiállítás célja a pszichiátriai kezelés alatt állókkal szemben kialakult előítéletek csökkentése mellett az, hogy bemutassák az alkotó munka jótékony hatását és a betegek művészi tehetségét.

A Budapest Art Brut Galéria 2009 óta nyújt megjelenési és kiállítási lehetőséget a magyarországi művészetterápiás és art brut műhelyek számára. A műhelybe rendszeresen meghívják a művészképzésben résztvevő hallgatókat és tanárokat, akiknek továbbképzéseket is szerveznek. A galéria üzemeltetésében olyan emberek vesznek részt, akik pszichiátriai betegségük miatt a munkaerőpiacon nem tudnak munkát vállalni - mondta Kovács Emese. A tárlat december 28-ig tart nyitva.

Forrás: MTI