Ezeket látta már?

Depresszió és a gének

Olyan gént találtak amerikai kutatók, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a depresszió megjelenésében, így potenciális új gyógyszercélpont lehet.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a Yale Egyetem munkatársai az MKP-1 jelű gént jelölték meg, mint amely ki- vagy bekapcsolja a depresszióhoz vezető biokémiai útvonalat.

Depresszió és a gének

A kutatók 21 korábban depresszióval diagnosztizált elhunyt ember genetikai kódját hasonlították össze 18 olyan emberével, akiknél nem állapították meg a betegséget. Megfigyelésük szerint a gén az MAPK csoportba tartozó agyi vegyületek képződését befolyásolja, melyek létfontosságúak az idegsejtek megfelelő működése és túlélése szempontjából.

"Ez lehet az elsődleges oka, vagy legalábbis a fő tényezője a jelátadási rendellenességeknek, melyek a depresszióhoz vezetnek" - utalt a génre Ronald Duman pszichiáter és farmakológus, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok génkiütött egérmodellel dolgoztak. A kísérleti állatoknál kikapcsolták az MKP-1 gén működését, hogy tanulmányozhassák a MAPK vegyületek szintjének változását az agyban, és azt, hogy ez miként vezethet depresszióhoz.

Kiderült, hogy a génmódosított, MKP-1 gén nélkül élő egerek ügyesen és rugalmasan alkalmazkodtak a stresszhez. Az MKP-1 génnel rendelkező kísérleti állatok azonban stressz hatására depressziószerű tüneteket mutattak, melyek enyhültek a szokásos antidepresszáns szerek adagolása után.

A depressziónak - más hangulati zavarokhoz hasonlóan - többféle oka lehet, így genetikai és környezeti is, tünetei jelentős eltérést mutatnak az egyéneknél. A depressziós emberek 40 százaléka nem reagál a jelenlegi antidepresszáns szerekkel való kezelésre, mely vegyületek többnyire az agyi biokémiában fontos szerepet betöltő szerotonin sejtszintű visszavételére hatnak.

Forrás: MTI