Ezeket látta már?

Hirdetés

Lehangolttá teszi a hosszú sötét tél? Van segítség! (x)

/ Kép: depositphotos.com

Még sötét van amikor munkába indulunk és már sötét van, amikor hazaérünk. A fény hiánya nyomottá, komorabbá teheti a hangulatunkat. A téli búskomorság nem csupán nyavalygás, hanem a szezonális depressziónak nevezett lelki állapot is lehet.

Mitől alakul ki a szezonális depresszió?

Télen hideg van, latyakosak a járdák, vastag kabátot kell hordani, és ha véletlenül otthon marad a kesztyű, még az ember keze is lefagy. Ezekben a hónapokban a napfény hiánya nyomasztóan hat, ilyenkor inkább begubózunk, kevesebbet járunk társaságba, szinte ki sem tesszük a lábunkat a lakásból. Inkább tévét nézünk, olvasgatunk, illetve jó nagyokat alszunk, és alig várjuk, hogy jöjjön a tavasz, legyen újra langyos az idő és süssön többet a nap. Télen alig van valami, ami igazán feltöltene, és jobb kedvűvé tehetne bennünket. A szezonális depresszió ősz végén kezdődik, és jellemzően tavaszra szűnik csak meg. A háttérben kémiai folyamatok állnak, amelyeket a fény hiánya idéz elő. A kevesebb napfény növeli az alvást segítő melatonin hormon mennyiségét a szervezetben, ezzel párhuzamosan a jókedvért felelős szerotonin hormon szintje csökkenni kezd, ami búskomorsághoz, illetve lehangoltsághoz vezet.

Mik a szezonális depresszió tünetei?

Ha csak néha rosszabb a kedvünk még nem jelenti azt, hogy depressziósak vagyunk, ám ha a következő tünetek valamelyikét észleljük, akkor gyanakodhatunk a szezonális depresszióra. Ha azt vesszük észre, hogy télen szomorúak vagyunk, szorongani kezdünk, reménytelennek érezzük a helyzetünket, hamar fáradunk, nincs kedvünk a barátainkhoz, és alig van energiánk, esetleg többet alszunk, motiválatlanok vagyunk, nehezen koncentrálunk, illetve az újévi fogadalmunk ellenére is tömjük magunkba az édességet, nagy eséllyel szezonális depressziónk van.

Segíthet az orbáncfű

Ilyen esetekben sokat segíthet, ha minél több időt töltünk a szabadban. Korcsolyázzunk, menjünk kirándulni, vagy csak sétáljunk egyet. De ha úgy érezzük, hogy végképp semmi kedvünk kimozdulni, segíthet az orbáncfű-tartalmú Remotiv extra.

Az orbáncfüvet a lélek napsugaraként szokták emlegetni, az enyhe depresszióra való jótékony hatását számos kutatás igazolta már, 2019-ben az év gyógynövényévé választották. A Remotiv extra recept nélkül kapható a patikában, magas orbáncfű-tartalma révén enyhíti a búskomorságot és javítja a hangulatot. Hozzászokástól, függőségtől sem kell tartani.

Lehangolttá teszi a hosszú sötét tél? Van segítség! (x)
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához