Ezeket látta már?

Nem kell agy a tanuláshoz? Egy új kutatás meglepő eredményre jutott

medúza, memória, tanulás, kísérlet

A tanulmány megkérdőjelezi azokat a korábbi elképzeléseket, amelyek szerint a tanuláshoz feltétlenül központi agyra van szükség, és fényt derít a tanulás és a memória evolúciós gyökereire.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy miként működik a tanulási folyamat:

"A medúzák központi agy nélkül is képesek tanulni a múltbeli tapasztalatokból, akárcsak az emberek, egerek és legyek - jelentették kutatók a Világon elsőként szeptember 22-én a Current Biology című folyóiratban. Karibi dobozmedúzákat (Tripedalia cystophora) képeztek ki arra, hogy megtanulják észrevenni és kikerülni az akadályokat. A tanulmány megkérdőjelezi azokat a korábbi elképzeléseket, amelyek szerint a tanuláshoz feltétlenül központi agyra van szükség, és fényt derít a tanulás és a memória evolúciós gyökereire.

Ezek a körömnél nem nagyobb, egyszerűnek tűnő medúzák összetett látórendszerrel rendelkeznek, 24 szemmel, amelyek harangszerű testükbe vannak beágyazva. A mangrove mocsarakban élő állat látását arra használja, hogy a zavaros vízben navigáljon, és a víz alatti fák gyökerei között zsákmányt ejtsen.

A kutatók bebizonyították, hogy a medúzák az akadályok elkerülésének képességét asszociatív tanulás révén sajátíthatják el, amely folyamat során az élőlények kapcsolatokat alakítanak ki az érzékszervi ingerek és a viselkedésmódok között."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem jó ötlet mobiltelefonnal nyugtatni a gyereket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tanulás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához