Ezeket látta már?

Még mindig: Mentális Egészség Világnapja (mit mond a WHO?)

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet igazgatója arra tett ígéretet, hogy "megváltoztatják a mentális egészségügy helyzetét." Kijelentését annak a kampánynak a megnyitója alkalmából tette, amely a milliók ellátását megakadályozó elhanyagolás ellen száll harcba.

A szakemberek szerint a betegek körülbelül 75 százaléka elesik az ellátástól a szegény és közepes jövedelmű országokban. Ennek oka az ismeretek hiánya az orvosok és ápolók körében, a társadalmi megbélyegzés, az elhanyagolás, a pénzhiány, és a pszichiátriai intézmények a gazdag országokból eredő túlzott hangsúlyozása.

Még mindig: Mentális Egészség Világnapja (mit mond a WHO?)

- Világszerte minden negyedik ember érintett élete során valamilyen mentális illetve neurológiai rendellenességgel, vagy függőséggel – állítja a WHO igazgatóhelyettese, Ala Alwan.

A WHO becslései szerint 150 millió ember szenved depresszióban, 40 millió epilepsziában, 20 millió demenciában vagy Alzheimer-kórban, hogy csak néhányat említsünk a rengeteg mentális és neurológiai rendellenesség közül.

- A mentális egészségügyi szakadék megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket az az elterjedt tévhit akadályozta, hogy a mentális egészség javításához bonyolult és drága eszközökre van szükség, melyeket szakszerű környezetben, rendkívül szakképzett szakemberek használnak – véli Margaret Chan. - Az az általános tévhit, hogy a mentális egészség luxus. Ezt a hozzáállást meg kell változtatni.

Miközben a leggyakoribb betegségekre összpontosítanak, a mentális és neurológiai rendellenességeket a szőnyeg alá söprik, vagy figyelmen kívül hagyják annak ellenére, hogy ez utóbbiak teszik ki a betegségterhek 14 százalékát világszerte.

A kampány egyik szegletköve egy a fejlődő országokban dolgozó általános orvosoknak és ápolóknak szóló új irányelv, amely megkönnyíti a mentális és neurológiai betegségek, valamint a kábítószer- és alkoholfüggőség diagnosztizálását és kezelését. A 200 nemzetközi szakértő által összeállított irányelv az alapellátásra helyezi a hangsúlyt, és végigkalauzolja az orvosokat mindegyik szakaszon, egészen a betegségek tüneteinek azonosításától a kezelésig vagy ellátásig.

Kiderült azonban, hogy az ismeretek 99 százaléka a gazdag országokból származik, ezért nagy munkára volt szükség ahhoz, hogy a fejlődő országokba is át lehessen ültetni – nyilatkozta az egyik szerző, Graham Thornicroft, a londoni pszichiátriai Intézet munkatársa.

Forrás: Medipress