Ezeket látta már?

Nagyfokú kreativitás és skizofrénia

Hasonlóan működik a nagyon kreatív emberek agyi dopaminrendszere, mint a skizofréneké? Egy új kutatás talán magyarázatot adhat a mentális egészség és a kreativitás közti összefüggésre. Az agyi receptorok tanulmányozása során a svéd Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy az egészséges, igen kreatív emberek dopaminrendszere bizonyos szempontból hasonlóan működik, mint a skizofréniában szenvedőké.

A nagyfokú kreativitás mindig is gyakrabban fordult elő olyanoknál, akiknél a családban volt pszichiátriai beteg. A kreativitást a skizofrénia és a bipoláris zavar magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták már. Egyes pszichológiai tulajdonságok, például a szokatlan vagy bizarr asszociációk a skizofrénekre is jellemzők az egészséges, igen kreatív emberek mellett. Most pedig már tudományos bizonyíték is van arra, hogy kapcsolatban áll a kreativitás és a mentális egészség.

Nagyfokú kreativitás és skizofrénia

Az összefüggésért felelős agyi mechanizmust még nem ismerik, azonban Dr. Fredrik Ullén professzor, a tanulmány társszerzője szerint a dopaminerg agysejtek fontos szerepet játszanak. Korábbi kutatások például kimutatták, hogy a dopaminreceptort kódoló gének kapcsolatban állnak a szerteágazó gondolkodás képességével. Dr. Ullén és munkatársai különböző pszichológiai tesztek segítségével vizsgálták meg egészséges emberek kreativitását, a feladat során több megoldást kellett találni egy adott problémára.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a teszten jól szereplő, igen kreatív embereknél kisebb volt a talamuszban a D2 receptorok sűrűsége" – magyarázta Dr. Ullén. "A skizofréniásokról jól tudjuk, hogy náluk is fennáll ugyanez, ez azt sugallja, hogy kapcsolat van a mentális betegségek és a kreativitás között."

A talamusz az agy közvetítőállomásaként működik, megszűri a kognitív képességekért és az érvelésért felelős agykéregbe jutó információkat. "Ha kevesebb a talamuszban a D2 receptor, valószínűleg kevésbé hatékony a szűrés és több információ jut el az agykéregbe" – folytatta a professzor, hozzátéve, hogy ez megmagyarázhatja, miért fedeznek fel az igen kreatív emberek a problémamegoldás során szokatlan összefüggéseket és miért jelentkeznek bizarr asszociációk a mentális betegeknél.

A cikk a PLoS ONE folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress