Hirdetés

Nem tud aludni, és emésztési gondjai vannak? Ezek a depresszió tünetei is lehetnek

#depresszió #Alvászavar #szorulás #fáradtság
2019.11.13.
Hirdetés

Ha a depresszió tünetei közül öt legalább két héten keresztül fennáll, forduljunk szakemberhez és kérjünk segítséget! Melyek a depresszió jelei?

Hirdetés

Ha a depresszió tüneteit észleljük magunkon, higgyük el, hogy kezelésre szorulunk, fogadjuk el a segítő kezet, mert egyedül nem leszünk képesek belőle kikerülni. Állapotunk rosszabbodhat, ezért időben keressünk fel szakembert.

A depresszió tünetei

Lehangoltság, motiválatlanság: szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érezzük magunkat, időnként akár sírógörcseink is lehetnek.

Fásultság, libidócsökkenés: elveszítjük az örömre való képességet, korábban kedvelt dolgoknak sem tudunk örülni. A szex iránt drámain csökken az érdeklődésünk.

A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése: nem élvezzük a napi tevékenységeinket, elhanyagoljuk a háztartást, a kinézetünket, a munkánkat, a családunkat is.

Süllyedő önértékelés: elveszítjük önbizalmunkat, kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódunk, felnagyítva azt. Múltbeli cselekedeteink miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz bennünket.

Alvászavar: tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet.

Csökkent koncentrációképesség: nehezünkre esik koncentrálni és memóriaproblémák jelentkeznek, amit súlyosabbnak érzünk, mint amekkorák ténylegesen. Egyre nehezebben hozunk meg döntéseket, aggályos és habozó lesz a magatartásunk.

A depresszió tünetei egyre súlyosabbak lehetnek, forduljunk szakemberhez segítségért Forrás: EgészségKalauz

Fogyás/hízás: az étvágyunk csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).

Agitáció vagy gátoltság. a depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A betegek egyik fele nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható, vagy éppen teljesen meglassult, semmire sem reagál, gesztusai lelassulnak,érzelemmentesen, monoton hangon beszél.

Fáradtság: nyúzottnak érezzük magunkat, amin az alvás sem segít, súlyosabb esetben nem is bírunk felkelni.

Halállal kapcsolatos gondolatok: sötéten látjuk a jövőt, gyakran gondolunk a halálra vagy az öngyilkosságra.

A depresszió ezek mellett számos testi panaszt is produkálhat, így például emésztési zavart, székrekedést, esetleg hasmenést, fejfájást, hátfájást. A depresszió kísérőtünete még a szorongás, megmagyarázhatatlan félelem.

Depresszió tünetei gyerekeknél

A gyerekeknél a fentiektől különböző tüneteket is észlelhetünk. A gyerek, ha depressziós, betegnek tettetheti magát, aggódni kezd, hogy a szülője meg fog halni, vagy rosszul teljesít az iskolában, nem hajlandó iskolába menni, illetve különböző viselkedési zavarai jelentkezhetnek.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés