Ezeket látta már?

Salma Hayek és mások: fóbiák foglyai

Mindenkinek lehetnek fóbiái, még az olyan hollywoodi hírességeknek is, mint Salma Hayek, aki egy nemrég adott interjú közben hirtelen kiesett a díva szerepből és zsigeri rettegés töltötte el, mert meglátott egy kígyót.

Egyedül az Egyesült Államokban 19 millió ember retteg valamilyen fennálló fóbiája, kényszerképzete miatt. A szekemberek szerint a félelem maga a legtöbb esetben gyermekkorban alakul ki, általában 7 éves korig. A tárgyakhoz, helyzetekhez kötődő fóbiák, szorongások az ún. agorafóbia (tömegiszony) speciális esetei, az agorafóbiás beteg retteg a tömegtől, illetve az olyan helyzetektől, ameyekből nehéz volna elmenekülni, így, félelem tölti el őket akár autókban, vonatokon vagy repülőgépeken utazva is.

Salma Hayek és mások: fóbiák foglyai

Az agorafóbia ugyanakkor nem gyermekkorban fejlődik, ki, hanem az azzal diagnosztizált pácienseknél, kb. a 20. életév közelében teljesedik ki az esetek döntő többségében. Mint a legtöbb mentálhigiénés probléma esetén, a szakemberek úgy vélik, az esetek hátterében a genetikai és a környezeti tényezők közösen húzódnak meg, és éppen ezért lehetetlen is megmondani, kinél fognak jelentkezni a különböző szorongások vagy fóbiák és kinél nem.

Többtucatnyi különböző fóbia ismert, pl. az ofidiofóbia, amely a kígyóktól való rettegést jelenti - és a fentebb említett színésznő, Salma Hayek is ettől a panasztól szenved -, de létezik arachnofóbia, ami a pókok keltette félelemre utal, és még számtalan más saját névvel rendelkező rettegéscsoport ismert a pszichiátriai esetek alapján. A félelem forrását képező tárggyal, élőlénnyel vagy helyzettel találkozva a fóbiákkal rendelkezők agya olyan vészjelzést kap, amely úgy jelzi az adott helyzetet, mint nem várt eseményt, ez pedig felfokozott állapotot és félelmet kelt a fóbiáktól szenvedőkben, a folyamatban jelentős szerepet játszik agyunk félelem- és érzelemközpontja, az amygdala. Ráadásul az érzékszerveink által az agyba jutott jelek alapján a fóbiát aktiválhatja sok más, a fóbia forrásával tévesen azonosítható helyzet, élőlény vagy tárgy is, példul a kígyóktól rettegők számára a kerti slag, vagy egy girbe-gurba, földre hullott ág is első ránézésre a rettegett csúszómászónak tetszik, így hasonlóan félelmet keltőnek tapasztalhatják.

A kutatók úgy vélik, a fóbiák forrásául szolgáló reakciók bizonyos fokig az emberi evolúció termékei, annak lenyomatai, amikor őseink számára a vadonban létfontosságú volt, hogy óvatosak legyenek a rájuk leselkedő ragadozókkal, mérgező állatokkal szemben, akiktől a félelem biztonságos távolban tartotta őket. A fóbiákkal diagnosztizáltak azonban nem úgy működnek, mint a normális emberek, akiknél – hogy maradjunk a kígyóknál – tudatosul, hogy a kígyó látványa egy ritka esemény, amely csakis arra az adott helyzetre jellemző, amelyben valóban találkozott az illető a csúszómászóval. A fóbiával rendelkezők képtelenek elfelejteni az eset kapcsán érzett félelmet, és szinte folyamatos rettegésben maradnak. A szakemberek szerint a fóbiás betegekkel az a legnagyobb baj, hogy a legtöbben közülük soha nem keresnek segítséget, holott a fóbiák jelentős része remekül kezelhető.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához