Ezeket látta már?

Skizofrénia és epilepszia - a rejtőzködő kapcsolat

2011.10.02. Módosítva: 2015.11.04.

A skizofréniásoknál mintegy hatszoros az epilepszia kialakulásának kockázata – állítják a Kínai Orvosi Egyetem (Tajcsung) munkatársai.

Az epilepszia genetikai, neurobiológiai és környezeti tényezőkre vezethető vissza. Dr. I-Csing Csu és munkatársai egy új aspektust tártak fel: igen erős a kapcsolat az epilepszia és a skizofrénia között.

Skizofrénia és epilepszia - a rejtőzködő kapcsolat

Elemezve a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosító adatait mintegy 16 ezer beteg 1999 és 2008 közötti utánkövetésével tárták fel az összefüggést. A betegcsoportban ezalatt 5195 skizofréniás, és 11 527 epilepsziás egyént diagnosztizáltak. Az eredményeket a nem és a kor szempontjából ugyanilyen eloszlású, neurológiai és pszichiátriai betegségben nem szenvedő csoporthoz hasonlították.

Megállapították, hogy a skizofréniások között évente átlagosan 1000 emberből 6,99-ben alakul ki epilepszia, míg az egészségeseknél ez az arány csupán 1,19. Az epilepsziásoknál évente 1000 emberből 3,53 lesz skizofréniás, szemben a kontroll csoportban tapasztalt 0,46-tal.

Ugyanakkor a skizofrénia előfordulása magasabbnak bizonyult epilepsziás férfiakban, mint epilepsziás nőkben. Az eredmények összegzése azt jelenti, hogy igen erős, kétirányú kapcsolat van a két betegség között. Ennek hátterében állhat a hasonló kórfolyamat, a genetikai fogékonyság, illetve környezeti faktorok. Mindazonáltal a mechanizmus feltárása újabb vizsgálatokat igényel.

Forrás: Medipress