Ezeket látta már?

Több tesztoszteron - kevesebb empátia!

A több tesztoszteron csökkenti az empátiás készséget. Az Utrechti és Cambridge-i Egyetem új tanulmánya elsőként derítette ki, hogy a nyelv alá adagolt extra tesztoszteron negatívan befolyásolta az önkéntesek "gondolatolvasási" képességét. Az eredményekről a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat számolt be.

Továbbá a tesztoszteron-adagolás hatásait előre jelzi a születés előtti tesztoszteronszint markere, a 2D:4D arány. A tanulmány fontos ismeretanyaggal járul hozzá az autizmus androgén teóriájához (a tesztoszteron androgén hormon), és igazolja a korábbi patkánykísérleteket, melyek kimutatták, hogy a tesztoszteron az agy korai fejlődése során elrendezi a hormon későbbi aktiválódását is.

Több tesztoszteron - kevesebb empátia!

A kísérletet Jack van Honk professzor az Utrechti, és Simon Baron-Cohen professzor a Cambridge-i Egyetemről tervezték meg, és a holland egyetemi városban hajtották végre. Egy olyan tesztet alkalmaztak, mely megmutatja, hogy a szemkörnyékről készült fotók alapján mennyire tudja valaki megítélni az érzéseket és a gondolatokat.

A gondolatolvasás az empátia egyik része, egy olyan képesség, melyben a nők sokkal jobban teljesítenek. 16 fiatal nőt teszteltek az általános populációból, mivel a nőknek általában alacsonyabb a tesztoszteron-szintjük. Azért csak nőkkel dolgoztak, hogy minél inkább láthassák az empátiás képesség csökkenését. Nem csak az derült ki, hogy a tesztoszteron adagolása után jelentősen visszaesett a gondolatolvasás képessége, hanem az is, hogy a hatás kiválóan előre jelezhető a 2D:4D arányból, mely a prenatális tesztoszteron szintjét jelzi.

Akiknél a leginkább férfias jellegű volt a 2D:4D arány, azoknál volt a legkifejezettebb a képesség visszaesése. Jack van Honk elmondta: "Nagyon izgatottak lettünk az eredmények miatt, mert arra utalnak, hogy a prenatális tesztoszteron-szint megalapozza a tesztoszteron elmére gyakorolt későbbi hatásait. Simon Baron-Cohen hozzátette: "Ez a tanulmány bővíti eddigi tudásunkat arról, hogy már egész kicsi hormonális változások milyen óriási hatással lehetnek az empátiára."

Az új tanulmány sok fontos új eredményt hozott. Először is a tesztoszteron adott pillanatban mért szintje közvetlenül befolyásolja az empátiát. Ez magyarázhatja, hogy egy átlagos nő miért teljesít jobban ilyen területen, mint a férfiak, akiknél alapesetben is több termelődik ebből a hormonból, másodszor pedig a 2D:4D arány, a magzati tesztoszteronszint jelzője megjósolja, hogy milyen mértékben játszik majd szerepet a tesztoszteron a későbbiekben.

A magzati tesztoszteronszint úgy tűnik, hogy hosszabb távú, "szervező" szereppel bír a későbbi agyműködésre nézve. Végül, tekintve, hogy az autistáknak nehezükre esik felmérni mások érzéseit és gondolatait, ráadásul a férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint a nőknél, ez a tanulmány is alátámasztja az autizmus kialakulásának androgén teóriáját.

Forrás: Medipress