Ezeket látta már?

A zsírleszívás előnyei

2011.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

A zsírleszívás csökkentheti bizonyos vérzsírok szintjét? Egy új tanulmány szerint a plasztikai sebészek által végzett zsírleszívás csökkentheti egy bizonyos fajta vérzsír, a trigliceridek szintjét.

"A magas triglicerid szintet a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe" – állítja a tanulmány szerzője, Dr. Eric Swanson plasztikai sebész. "Zsírleszívás után drámai mértékben csökkent a trigliceridek szintje, és kiderült, hogy a felesleges zsírsejtek zsírleszívás révén történő maradandó eltávolítása jelentős hatást gyakorol a vérben keringő trigliceridek szintjére."

A zsírleszívás előnyei

A tanulmány során 270 nőt és 52 férfit vizsgáltak, akik zsírleszíváson vagy hasplasztikán estek át. A pácienseket vérvizsgálatnak vetették alá a műtét előtt, majd egy illetve három hónappal utána. Három hónappal a műtét után a triglicerid szint az 1,704 mmol/l átlagról 1,264 mmol/l-re esett vissza azokban a betegekben, akik csak zsírleszíváson estek át, ami 25,7 százalékos csökkenésnek felel meg.

Azok esetében, akik a magas kockázatú csoportba tartoztak, vagyis 1,7 mmol/l-nél magasabb triglicerid szinttel rendelkeztek, 43 százalékkal esett vissza a trigliceridek szintje.

Rachael Van Pelt, a Coloradói Egyetem kutatója a tanulmányra reagálva elmondta, hogy az eredmények "szinte értelmetlenek", mert a triglicerid szint napról-napra változik, ráadásul a kutatók nem használtak kontroll csoportot. A kutatás azt sem bizonyítja egyértelműen, hogy valóban a zsírleszívás okozta a triglicerid szint csökkenését.

A kutatás eredményeit az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának denveri konferenciáján teszik közzé.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához