Ezeket látta már?

Magyar siker: 3D támogatás - a sebészetben!

2011.02.04. Módosítva: 2015.11.04.

Orvosi műtétek informatikai támogatására dolgozott ki új megoldást egy szegedi kutató. Csonttörések műtéti helyreállításának előkészítése során is használható az a módszer, melyet Domokos Csaba, az iPONT International Kft. szegedi kutató-fejlesztője dolgozott ki.

A törött objektumok helyreállítására szolgáló módszerről írt cikk - melyet a fiatal szakember Kató Zoltánnal, a Szegedi Tudományegyetem Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszékének vezetőjével közösen publikált - elnyerte Neumann János Számítógép-tudományi Társaság képfeldolgozók és alakfelismerők szakosztályának Kuba Attila-díját.

Magyar siker: 3D támogatás - a sebészetben!

A törött csontok helyreállítása esetenként műtéti beavatkozást igényel, főképp ha az egyes darabok elfordultak vagy jelentősen elmozdultak. Ilyenkor a beavatkozást gyakran számítógéppel segített műtéti tervezés előzi meg, így a csontokat rögzítő implantátumok helyét is könnyebb meghatározni. Az számítógépes modell elkészítéséhez szükséges alapadatokat általában háromdimenziós komputertomográf-képekből nyerik a szakemberek, így a csontdarabok és implantátumok mozgatását is a háromdimenziós térben kell megoldani. Ez eddig drága 3D-s eszközöket, illetve sok manuális munkát igényelt. A Domokos Csaba által kidolgozott keretrendszer - amely egy erősebb PC-n is használható - alkalmas a törött csontok automatikus helyreállítására, s ezzel jelentős időmegtakarítás érhető el.

Domokos Csaba elmondta, az új módszer segítségével precízebben és olcsóbban végrehajthatóvá válik az operációk egy része, de a 3D-technológia használata az orvostudomány mellett éveken belül egyre elterjedtebb lesz más szakterületeken is.

A vállalatmenedzsment szoftverekre specializálódott iPONT 2003-ban alakult, 2007 óta foglalkozik háromdimenziós képalkotással. A hazai tulajdonú vállalat jelenleg negyven alkalmazottal fejleszti a világon egyedülálló 3D-platformját. Az alkalmazás a német partnervállalat által fejlesztett képernyővel együtt olyan háromdimenziós képet képes alkotni, amely - eltérően a nagy elektronikai gyártók hasonló termékeitől - 3D-szemüveg nélkül is térhatású élményt biztosít.

A vállalat fejlesztését 2009-ben TechShow Díjjal, 2010-ben InnoMax Innovációs Díjjal ismerték el. Az iPONT International Kft. 2011-ben pedig nagy sikerrel mutatta be egyedülálló 3D TV box-koncepcióját a Las Vegas-i CES-en.

Forrás: MTI