Magyar sikerek: az ötvenezredik műtét a Korányiban

#légúti betegség #műtét #tüdőbetegségek
2011.10.05. Módosítva: 2015.11.04.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet nemrég 60. születésnapját ünneplő Mellkassebészeti Osztályán idén elvégezték az ötvenezredik mellkasi műtétet.

A XX. század fordulóján létrejött osztály betegei akkor még csaknem egészében tüdőtuberkulózisban szenvedő emberek voltak. Napjainkban a műtétek 45 százaléka tüdődaganatok miatt történik, jóllehet, operálják az általános mellkassebészet teljes palettáját.

Az elmúlt több mint fél évszázad során az osztály Magyarország vezető, Közép-Kelet-Európa legnagyobb forgalmú mellkassebészetévé nőtte ki magát. A sebészek évente 1600 műtétet végeznek az európai átlagnál jobb, 1 százalék körüli halálozási rátával.

A 90-es években Közép-Kelet-Európában elsőként vezették be és tanították a minimálisan invazív beavatkozásokat, melyről 1995-ben magyar-angol nyelvű szakkönyvet adtak ki. Az osztály egyben egyetemi tanszék, aktívan részt vesz a magyar és idegen nyelvű graduális és posztgraduális oktatásban.

Néhány évvel ezelőtt megjelentették az első hazai önálló mellkassebészeti tankönyvet. Az osztály a Budai-hegység festői környezetében elhelyezkedő több mint 100 éves intézet immár felújított műtői blokkjában folytatja töretlen lendülettel a munkát.

Korányi Kórház Mellkassebészet

Forrás: MTI