Ezeket látta már?

Mérnöki és orvosi "csodák"

2010.09.04. Módosítva: 2015.11.04.

Az alábbiakban öt olyan mérnöki eredményről számolunk be a látás visszaállításától a hirtelen szívmegállás újfajta kezeléséig, amelyeket nemrég mutatott be az IEEE, a világ legjelentősebb technológiai fejlesztésekkel foglalkozó szövetségének amerikai szervezete, és amelyek közül néhány mögött komoly orvosi kutatások is állnak.

1. Áttörés a vakság elleni küzdelemben

Mérnöki és orvosi "csodák"

Egy mesterségesen kialakított retina segítségével bizonyos mértékben visszaállítható vak betegek látása. A mesterséges retina egy vezeték nélküli kamera jeleit fogadja, amelyet a páciensnek kell magán hordania.

2. Szívütés

Újfajta, beültetett defibrillátort alkalmaztak orvosok a hirtelen szívleállás kezelése érdekében. Az új megoldással jelentősen csökkenthetők a szívhez történő kábeles csatlakoztatás kockázatai.

3. Operáció 3D-ben

A plasztikai sebészek segítségére siet az speciális szoftver, amely 3D megjelenítést tesz lehetővé a páciensről, még a tényleges műtéti beavatkozás előtt. Így sokkal pontosabban végezhető el a műtét és az elégedettség is nagyobb lesz.

4. Számítógépes segítség amatőr fotósoknak

A legújabb szoftver segítségével kiválaszthatjuk saját képeink közül, hogy melyek nyerhetik el a netezők tetszését leginkább. A program összehasonlítja képünket a világhálóra ezerszám feltöltött és véleményezett képekkel és megmondja, melyikkel számíthatunk leginkább elismerésre.

5. Zöldkerék

Mérnökök olyan biciklikereket fejlesztettek ki, amelybe beépített motor és akkumulátor van. Kicserélve egy hagyományos bicikli hátsó kerekét környezetbarát rásegítést kaphat a fáradt kerekező.

Forrás: Medipress