Ezeket látta már?

Orvosi siker: vékonybél-átültetés

2013.05.23. Módosítva: 2015.11.04.

Egy ikerpár két tagját érintő, sikeres vékonybél-átültetésről számolt be a kínai média kedden az északnyugat-kínai Senhszi tartomány székhelyéről, Hsziánból. Ez volt Ázsiában az első ilyen műtét.

A 45 éves betegnél a beültetett szerv működik, az emésztés funkcionál - adta hírül a Hszicsing kórház illetékese, és közölte, hogy a páciens két és fél hét megfigyelés után a napokban elhagyhatja az intézményt.

Orvosi siker: vékonybél-átültetés

A nő május negyedikén 155 centiméter hosszú vékonybél darabot kapott ikertestvérétől - tájékoztatott Csao Csing-csuan a tízórás műtétet elvégző sebész főorvos.

Ezt megelőzően a beteget infúziókkal tartották életben, mivel nem tudott enni; vékonybél- és vastagbélelhalás után a testében mindössze 15 centiméter vékonybél működött, ami egy egészséges emberének a negyvenede.

Az élő donor egypetéjű ikertestvére volt, akinek bélszakaszát a szervezete befogadta, s a beteg az életmentő beavatkozást követő hat nap után már mozogni és enni is tudott.

A vékonybél-transzplantáció a szervátültetések legnehezebbjei közé tartozik, mivel a szervezetben erős ellenállást képes kiváltani. A kínai ikrek közti szervátültetés az ötödik volt a világon. A korábbiakat az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Svájcban végezték, közülük három volt sikeres.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához