Ezeket látta már?

Stroke: a halfogyasztás csökkenti a kockázatot!

Betegségek
2011. szeptember 28. 10:35
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A heti két-három alkalommal halat fogyasztók esetében valamivel kisebb az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik teljesen kihagyják étrendjükből vagy csupán kis mennyiségben esznek halhúst - derült ki egy átfogó elemzésből.

A svéd Karolinska Intézetben dolgozó Susanna Larsson és Nicola Orsini megállapítása szerint a halakban lévő omega-3 zsírsavak valószínűleg a vérnyomásra és a koleszterinszintre gyakorolt kedvező hatásuk révén segíthetnek csökkenteni az agyi érkatasztrófa kockázatát. A szakemberek 15 tanulmányt vontak elemzés alá, amelyek az Egyesült Államokban, Európában, Japánban és Kínában készültek.

fagyasztas-hal-etel-d00000EB29f40afed18d2

Forrás: Medipress


A nagyjából 400 ezer, 30-103 év közötti ember bevonásával készített tanulmányokban a szakemberek halfogyasztási szokásaikról kérdezték a résztvevőket, majd figyelemmel követték, hogy a rákövetkező 4-30 évben melyiküknél alakult ki agyi érkatasztrófa. Az eredmények szerint a heti két-három alkalommal való halfogyasztás már elegendő a jótékony hatás eléréséhez - mondta Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa, akinek saját tanulmánya is helyet kapott a mostani elemzésben. Mint hozzátette, a halakban lévő D-vitamin, szelén és bizonyos fehérjék is hozzájárulnak a pozitív hatáshoz.

A Stroke című folyóiratban megjelent átfogó elemzés szerint a tanulmányok résztvevői közül 9400-an szenvedtek el agyi érkatasztrófát. A legtöbb halat fogyasztóknál azonban 12 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint a legkevesebbet fogyasztó társaiknál.

Mozaffarian saját eredményei alapján a zsírban sült vagy szendvicsekben tálalt halaknak semmilyen jótékony hatásuk sincs a betegség megelőzésére nézve, ám felmérése nem nyújtott egyértelmű bizonyítékot arra sem, hogy a nem zsírban sült halak fokozott fogyasztása megvéd az agyi érkatasztrófától. A szakember szerint a halfogyasztás mellett az embereknek egészségesebb étrendre, aktív testmozgásra és felelősségteljesebb egészségügyi oktatásra van szükségük.

Úgy tűnik, hogy a halat korábban teljesen nélkülöző vagy csupán kis mennyiségben fogyasztók nyerhetik a legtöbbet az átállással. A heti két-három alkalomnál is többször "halazóknál" azonban minden egyes extra adagnak csökken a jótékony hatása. A lazachoz és heringhez hasonló zsíros halak tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, ezért az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása szerint ezeket hetente legalább kétszer érdemes fogyasztani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # életmód # Stroke

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés