Ezeket látta már?

Időskori makula-degeneráció (AMD): tünetek és kezelési lehetőségek

Új kalkulátorunk az oldalon a makula degeneráció gyorstesztelésére alkalmas. Ez az ún. Amsler-rács, rátekintéssel kideríthető, hogy egyenes rácsvonalakat látunk helyesen - vagy meggörbült vonalakat, akkor fennáll az AMD veszélye, és mielőbb szemészeti vizsgálatot kell kérni!

A szem időskori makula (macula) degenerációjáról (AMD) már több cikkünk beszámolt, leírva a sárgafolt-elfajulással járó, és vaksághoz vezető kórkép főbb jellemzőit, típusait. E cikkben kicsit kitérünk néhány részletkérdésre is.

Időskori makula-degeneráció (AMD): tünetek és kezelési lehetőségek

Melyek az AMD főbb tünetei?

A betegségtípusokat illetően a száraz és nedves AMD-t .

Vezető és kísérő tünetek:

Drusen kialakulása. A drusen névvel illetett jelenség tulajdonképpen egyfajta szövettörmeléket, lerakódást jelent, amely talán a plakkokhoz áll közel, amelyek az érfal lerakódások elnevezése, érelmeszesedés esetén. Lehet kötőszövetes szaporulat is (fibrózis) a retina alatti területen.

Pigmentációs eltérések, zavarok a szemben

A szem anyagcseréjének zavarai, bevérzések (hemorrhágiák), szilárd részecskék kiválasztódása, retinán belüli folyadékkiválasztás

Sorvadás (ún. geográfikus atrófia)

A látásélesség drasztikus csökkenése

Látászavarok: száraz AMD esetén lehet tünetmentes, vagy csekély mértékű, nedves AMD esetén viszont gyorsan történik a látásvesztés.

Központi szkotómák jelentkezése: ezek árnyékok, ill. a látásból kieső területek

A látott kép megtörik (metamorfopszia): az egyenes vonal hullámszerűnek látszik, és egyes részei eltűnnek.

Színfelismerési zavarok: főleg tónusok szerint (pl. egyik sötét színt a másiktól nem tud megkülönböztetni az illető).

Hirtelen nagyobb fényerő mellett lassan visszatérő látási funkció.

A tárgyak, képek élesség-látásának, kontrasztjának romlása.

Rizikótényezők

Magas vérnyomás, magas koleszterin szint, elhízás, zsírban gazdag ételek fogyasztása, oxidatív stressz (fototoxikus anyagok), rassz (inkább fehéreket érint a betegség), napfényártalom (főleg a napfény kék tartománya), és a dohányzás.

Megelőzés

Vannak speciális szűrővel ellátott szemüvegek, amelyek alkalmasak a napfény kék és ibolya spektrumának kiszűrésére, ezáltal csökkenthetik az AMD kialakulásának veszélyét.

Prognózis

Az AMD jogi értelemben vett vakságot is jelent, tehát autóvezetési jogosítványt már nem kaphat az illető. Elvesztheti olvasási képességét, nem ismer fel arcokat.

Vannak eszközök, melyek segítségével ez utóbbiak javíthatóak, pl. speciális nagyítók, olvasóprogramok PC-re, desktop-rendszerek (tv, képernyő, mozgatható asztal stb.), hangoskönyvek, kombinált könyvek (szöveg és audio), invertáló programok (a szöveg fekete alapon fehér), betűnagyítások stb.

Mivel a látás központi részén károsodik, a perifériás látás tulajdonképpen épen marad, megtanulható egyfajta "perifériás látáskészséggel való eligazodás".

Kezelési lehetőségek

Egyes szakértői tapasztalatok szerint a karotinoidok (lutein, zeaxantin) adása csökkentheti az AMD-t, folytatnak is ezirányban nagyobb nemzetközi klinikai vizsgálatot (egészen 2014-ig).

A közismert omega-3 zsírsavak fogyasztása is mérséklően hat a korai AMD-ben, valamint az alacsony glikémiás indexű ételek.

Gyógyszeres kezelés

Az utóbbi évekig egyáltalán nem volt lehetőségünk gyógyszeres kezelésre. Aztán felmerül néhány vegyület, molekula, amely alkalmas lehet AMD-ben, mégpedig a nedves típus esetén. Ezek az ún. anti-angiogén szerek vagy VEGF-gátlók (érendothel-növekedési faktor-gátlók). Gátolják a szemben az abnormális erek képződését, nehézség, hogy közvetlenül a szemgolyóba kell adni az injekciót, havonta-kéthavonta. Ilyen vegyület pl. a ranibizumab, a bevacizumab, és a pegaptanib.

Fotodinámiás terápia

Ezt már régebben is alkalmazták egyes ráktípusok kezelésében. Lényege egy fotoszenzitizáló anyag bejuttatása, majd a célzott terület besugárzása vörös fénnyel. A szerből keletkező ún. szinglet oxigén igen erélyes, agresszív oxidálószer, és végső soron a célzott szövet/rész nekrotizál, elpusztul. Ennyiben hat a verteporfin nevű vegyület + a fényterápia az AMD esetében is.

Mérje fel mielőbb Minél korábban kerül kezelésre az esetleges AMD, annál jobbak az esélyek!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához