Ezeket látta már?

Cukorbetegség és látásromlás: ezt teheti ellene

Diabéteszes retinopátia tünet kezelési mód

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegek egyik legrettegettebb betegsége, hiszen vaksághoz vezethet, ami leginkább a 30-65 év közötti korosztályt sújtja.

Mi az a retinopátia?

Retinopátiának nevezzük a retina nem-gyulladásos elváltozását. A retina (a szem ideghártyája) a szemgolyó belső részének hátsó felszínén elhelyezkedő fényérzékeny réteg, amely a látóideg felé továbbítja az ingerületet, lehetővé téve ezáltal a látást.

A diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia úgy alakul ki, hogy a retina hajszálerei megduzzadnak és fokozottan áteresztővé válnak, valamint új erek keletkeznek, amelyek gátolják a retina működését. A 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban a diabéteszes retinopátia. Kialakulásának oka sajnos még nem teljesen tisztázott. Ezért, hogy az elváltozást időben fel lehessen ismerni, cukorbetegségben szenvedő betegek számára rendszeres szemészeti vizsgálat javasolt.

Kinél alakulhat ki diabéteszes retinopátia?

Ez a betegség általában azokat érinti, akiknél régóta - legalább 5 éve - fennáll valamilyen fokú cukorbetegség. Szerencsére a betegeknek csak egy kis százaléka veszíti el teljesen a látását. A betegség 10 éve tartó fennállása után a cukorbetegek megközelítőleg 50%-ánál, míg 15 év után a betegek 80%-ánál alakul ki retinopátia.

A szemvizsgálat során észlelhető elváltozások

  • Hajszálértágulatok (mikroaneurizmák): Ezek a betegség első klinikai tünetei. A fényérzékeny retinán, kicsi, sötétvörös foltként jelentkeznek.
  • Bevérzések: Általában a retina mélyebb rétegeiben kialakuló, kerek formájú elváltozások.
  • Lerakódások: Ez a diabéteszes retinopátia egyik legfőbb jellemzője, mérete az egész kicsiny ponttól a nagyobb kiterjedésű foltokig terjedhet. Az érfalak fokozott áteresztőképessége miatt fehérjében és zsírban gazdag folyadék kerül az idegszövetbe. Ezek a lerakódások akadályozzák a fény eljutását a retinához, ezáltal károsítják a látást.
  • Emellett a retinában új erek is keletkezhetnek (neovaszkularizáció). A kóros érburjánzás során létrejövő erek fala igen vékony és törékeny, emiatt könnyen megrepedhet. Az üvegtestbe jutó vér felszívódása lassú, és általában hegszövet kialakulásával jár. Ez a látás romlásához, illetve végül az ideghártya leválásához vezethet. Gyakran ez az oka az egyik szemben történő hirtelen látásvesztésnek. Ilyen tünet észlelésekor azonnal fel kell keresni egy szemorvost, mivel műtéttel még visszailleszthető lehet a retina.

A diabéteszes retinopátia tünetei

A diabéteszes retinopátia korai fázisában gyakran semmilyen tünet sem észlelhető.

A betegség előrehaladtával azonban a következő, szemüveggel nem korrigálható tünetek jelentkezhetnek: homályos vagy torz látás, úszó homályok.

A teljes vakság oka általában a szemben hirtelen kialakuló masszív vérzés. A látás elvesztése azonban csak ritkán történik gyorsan, többnyire lassú, progresszív folyamat eredménye.

A diabéteszes retinopátia kezelése

A retinopátia kezelésének alapvető eszköze a lézer, leggyakoribb kezelési mód pedig a panretinalis lézer koaguláció, amit általában helyi érzéstelenítésben végeznek. A kezelés során a retinára irányított lézersugarak elpusztítják az újonnan képződött ereket és elzárják a folyadékot áteresztő kóros kapillárisokat. Az időben elvégzett lézerkezelés jelentősen javíthatja a látásromlást.

Egyéb szemészeti problémák diabéteszben

Cukorbetegségben megnő a következő szembetegségek kialakulásának veszélye is:

  • Katarakta (más néven szürkehályog) - a szemlencse látászavart okozó elszürkülése
  • Glaukóma (más néven zöldhályog) - a szem belnyomásának emelkedése, mely látáscsökkenést vagy vakságot is okozhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Régóta cukorbeteg, és magas a vérnyomása is? Ilyen szövődményekkel számoljon!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához