Ezeket látta már?

Ég, fáj, és kiszáradt a szeme? Ezt teheti szemszárazság ellen

szemszárazság, szemfájdalom

Mit tehetünk, ha szemszárazság nehezíti meg a mindennapjainkat?

A szemszárazság egyre elterjedtebb, amelynek számos kiváltó oka van, az egyik leggyakoribb azonban a fokozott monitorhasználat. Az ennek nyomán kialakuló száraz szem szindrómát sokszor „menedzserbetegségnek” vagy modern kori szemszárazságnak is szokták hívni.

A szemszárazság hátterében

A probléma legfőbb oka, hogy szinte a teljes napot a számítógép monitorja előtt töltjük, miközben sokszor használunk tabletet és okostelefont is. Ezzel folyamatosan erőltetjük szemünket, miközben sokkal kevesebbet pislogunk, aminek hatására megszakad a szemet védő könnyfilm folyamatos pótlása, amelynek feladata, hogy gondoskodjon a szem védelméről, oxigénellátásáról és nedvesen tartásáról. Abban az esetben, ha nem pislogunk elég gyakran, ez a réteg megszakadhat, vagy pedig megváltozik a könny összetétele, ami szemszárazsághoz vezethet.

További problémát okozhat a fokozott párolgás hatására kialakuló szemszárazság. A szemet védő könnyfilm ugyanis három rétegből áll. A legalsó mucinréteg a könny tapadását biztosítja a szem felületéhez, a középső vizes réteget borító lipidréteg pedig a könnyfilm párolgását szabályozza. Ha ez a lipidréteg elvékonyodik, akkor a könnyfilm fokozott párolgása miatt zavarok támadnak: szemszárazság, fokozott könnyezés, könnykicsorgás jelentkezhet, ez pedig homályossá teszi a látást, és rendkívül kellemetlen tünetekkel jár.

A szemszárazság ellen

De mit is tehetünk ezen panaszok ellen? Abban az esetben, ha munkánk során fokozottan kell monitort használnunk, nagyon fontos a szem pihentetése. Óránként mindössze 10 perc szünettel már sokat tehetünk szemünk egészségéért. Emellett ilyen esetben használható szemcsepp is. Figyeljünk azonban arra, hogy tartósítószer-mentes terméket válasszunk, így elkerülhető a szem felesleges irritációja.

Ha túlzott könnyvesztés okozza a problémát, akkor a legfontosabb a könnyfilm természetes összetételének a helyreállítása. Ebben az esetben a megfelelő szemcsepp kiválasztásával tartós hatás érhető el. Ilyenkor a könnyfilm minden rétegét pótolni kell, ezért különösen oda kell figyelni arra, hogy milyen szemcseppet használunk. Bármelyik eset is áll fenn, ha a száraz szem tüneteinek enyhítésében segíthet a műkönnyek használata.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához