Ezeket látta már?

Egyszerű - vagy mégsem? Szemcseppek alkalmazása

2017.03.14. Módosítva: 2017.03.14.
o-eye-drops-facebook

Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával a páciensek... A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola munkatársai kétszáz olyan pácienst vontak be tanulmányukba, akik legalább hat hónapja használták otthon a belső szemnyomás csökkentésére (zöldhályog ellen) szolgáló cseppeket.

Egyszerű - vagy mégsem? Szemcseppek alkalmazása

Amy Hennessy kutatásvezető így foglalta össze a zöldhályog elleni szer alkalmazását: "Könnyebb mondani, mint csinálni". Az előírás szerint ugyanis a pácienseknek a megfelelő dózis szembe juttatásához nem több és nem kevesebb, mint 1 cseppet kellene cseppenteniük. A vizsgálat szerint azonban ezt sokan nehezen vagy nem tudják megoldani. A részt vevő páciensek több mint negyede sikertelenül próbálkozott a cseppentéssel, akiknek mégis sikerült, azok 40 százaléka sem 1 cseppet juttatott szemébe, hanem átlagosan az adag másfélszeresét.

A kevesebb gyógyszer adagolása a zöldhályog gyorsabb kifejlődéséhez, végső soron vaksághoz vezethet, a túl nagy adag használata során pedig a vártnál gyorsabban fogy ki a havonta felírható szer, így napokig gyógyszer nélkül marad a páciens.

A leggyakoribb hibák között volt, hogy a szemcsepp a szem helyett az arcra vagy a szempillára került, illetve a cseppentőt hozzáérintették a páciensek a szem felszínéhez, ami fertőzésveszélyt hordoz. Az ellenőrzésként készült videofelvételek szerint még azon a páciensek közül is minden negyedik hozzáérintette a szeméhez a cseppentőt, akik úgy érezték és állították, hogy ez nem történt meg.

A tanulmány az Ophthalmology című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI