Száraz szem szindróma - téli bajaink egyike

#diagnózis #szembetegség #terápia
2016.02.18. Módosítva: 2016.02.18.

Télen gyakori a száraz szem szindróma! A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják a szakértők. A tünetek közt szerepel a fájdalom, a homályos látás, kaparó vagy égő érzés, sőt, akár a könnyezés is, mivel a szem igyekszik kompenzálni a kiszáradást, magyarázta Dr. Michael Azar, pittsburghi szemész.

"Mivel a szem kiszáradása és az allergia egyaránt könnyezéssel jár, a két állapot differenciáldiagnózisa bonyolult lehet, szemvizsgálatot igényelhet." - nyilatkozta. A száraz szem szindróma bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb az idősebb felnőttek körében, különösen a változókor után levő nőknél.

Néhány esetben a szemszárazság csak kísérő tünet:

  • Olyan betegségeknél, ahol a könnytermelés akadályozott: például scleroderma, reumatoid arthritis és kollagén vaszkuláris betegség.
  • Bizonyos gyógyszerek szedése esetén, mint például a vízhajtók, antihisztaminok és béta blokkolók.
  • A szemhéj szerkezeti rendellenességei esetén, ami megakadályozza a szemek megfelelő becsukódását.

A szemhéj szerkezeti rendellenességei esetén, ami megakadályozza a szemek megfelelő becsukódását.

Azar adott néhány tippet a száraz szem szindróma kezelésére: "Próbálják ki a műkönnyet, vagy a meleg borogatást a könnyelválasztás segítése érdekében a klasszikus szemszárazság esetén. Segíthet a párologtató berendezések használata is. Súlyosabb esetben szükség lehet szájon át szedett doxycyclinre, ami javítja a könny minőségét, esetleg könnypont-elzárásra, szteroidok vagy cyclosporin alkalmazására."

A legtöbb ember számára a száraz szem egyszerű kellemetlenség. "A betegség súlyosabb formája azonban hajlamossá tehet a szaruhártya fertőzéseire, ami tartós látáskárosodáshoz vezethet." - mondta Azar. Ha a műkönny nem használ, fel kell keresni a szemész szakorvost.

Forrás: Medipress