Ezeket látta már?

Viszket, éget, szúr a szeme? Ha kötőhártya-gyulladást kapott, nem mindegy, mivel borogatja

Kötőhártya-gyulladás: otthoni kezelési módszerek

A kötőhártya-gyulladás hátterében állhat bakteriális vagy vírusos fertőzés, de allergiás reakció is. Néhány egyszerű otthoni módszerrel is enyhíthetünk a kellemetlenségeken, amíg nem jutunk el szemorvoshoz.

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés, melyen szinte mindenki átesik életében legalább egyszer, különösen a gyerekeket érintheti. A kötőhártya-gyulladását okozhatja bakteriális vagy vírusos fertőzés, de igen sokszor valamilyen irritáló, allergén anyag okozza a betegséget.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya-gyulladás legfőbb tünetei közé tartoznak a következők:

  • szem viszketése,
  • idegentest-érzés (vagyis, mintha valami a szemünkbe került volna),
  • égő, szúró fájdalom,
  • erős könnyezés, illetve váladékozás,
  • a szemhéjak összeragadása
  • szemhéjak és a szem körüli terület feldagadása, ödémásodása,
  • szem kipirosodása,
  • a fényérzékenység

A kötőhártya-gyulladás érintheti vagy csak az egyik, vagy mindkét szemet (általában az allergiás kötőhártya-gyulladás mindkét szemen jelentkezik, míg a bakteriális vagy vírusos eredetű betegség csak az egyik szemnél okoz gyulladást).

A kötőhártya-gyulladás kezelése

A kötőhártya-gyulladás általában néhány napon, esetleg egy-két héten belül szövődmény nélkül gyógyul. Az allergiás eredetű gyulladás azonban egészen addig tarthat, míg az allergén jelen van az életünkben (pl. a szénanáthások, pollenallergiások esetében a kellemetlen szemészeti tünetek akár hónapokig is elhúzódhatnak, vagy időről időre fellángolhatnak).

A kötőhártya-gyulladás kezelése természetesen a kiváltó októl függ, a terápia célja egyrészt a fájdalmas tünetek megszüntetése vagy csökkentése, másrészt az esetleges továbbterjedés megállítása.

A bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás ellen az orvos antibiotikum tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt írhat fel, míg azt a betegséget, melyet allergiás reakció okoz, antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhetik.

A vírusos eredetű gyulladást antibiotikummal nem lehet gyógyítani, csak szélsőségesen súlyos esetben javasolhatnak gyógyszert (általában szteroidos szemcseppeket, de ezek a legtöbbször csak a tüneteket enyhítik, a gyógyulást nem gyorsítják fel).

Otthon is sokat tehetünk a kellemetlenségek enyhítéséért: a legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb módszer a hideg vagy meleg vizes borogatás. A hideg borogatás igen hatékony lehet a duzzanat, a viszketés és a fájdalom ellen, a meleg pedig a gyulladást is enyhíti, emellett pedig a felgyülemlett, esetleg megszáradt váladékot is eltávolíthatjuk a meleg vizes textil segítségével (a ragadós, sárgás színű váladék miatt "összeragadhatnak" a szemhéjak).

A kiáztatott és alaposan kinyomkodott ízesítetlen fekete tea vagy kamillatea filterrel is javíthatunk a szemek állapotán, a fekete teában található tanninok ugyanis enyhítik a viszketést és a gyulladást, emellett összehúzó hatásúak is, a kamilla pedig a legjobb növényi gyulladáscsökkentő.

A kötőhártya-gyulladás megelőzése

Nagyon fontos, hogy a gyulladás továbbterjedését megakadályozzuk: a vírusos vagy bakteriális kötőhártya-gyulladás nemcsak az egyik szemről a másikra terjedhet át, de más embereknek is könnyen átadhatjuk azt (éppen ezért, igen gyakori például a kötőhártya-gyulladás a kisgyermekek, óvodások, kisiskolások körében).

Mindig alaposan mossuk meg a kezünket, mielőtt és miután a szemünkhöz nyúlunk, és lehetőleg minél kevesebbet piszkáljuk a szemünket. Cseréljük gyakrabban a törülközőinket, és ne osszuk meg azt másokkal! Ha kötőhártya-gyulladásunk volt, dobjuk ki a szemünk sminkelésére használt termékeket (elsősorban a szempillaspirált)!

Ha begyullad a szemünk, ne használjunk a gyógyulásig kontaktlencsét, és semmiképpen ne használjuk a "régi" lencsét a gyógyulás után.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyton csipásodó szem: ezt a betegséget jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kötőhártyagyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához